Mnenja

Dvomljiva riba

Jana
23. 8. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred dnevi je nekdo omenil knjigo, o kateri smo se pogovarjali pred mnogimi leti, in sicer o ribi, ki je spremenila zgodovino. Velika severnoatlantska bela riba, v angleščini se ji reče »cod«, mogoče losos, večji oslič, je bila včasih prehrana revnih ljudi.

Pred dnevi je nekdo omenil knjigo, o kateri smo se pogovarjali pred mnogimi leti, in sicer o ribi, ki je spremenila zgodovino. Velika severnoatlantska bela riba, v angleščini se ji reče »cod«, mogoče losos, večji oslič, je bila včasih prehrana revnih ljudi. Posušeni (polenovka), še bolj pa nasoljeni losos je kot prehrana na dolgih pomorskih potovanjih omogočil osvajanje planeta, pa tudi trgovino s sužnji. »Salt cod« je še danes specialiteta karibske kuhinje.
 Beseda je potem nanesla na meni neznano pango oziroma pangasius, ribo z dvomljivim slovesom. (Ne koristi, da je ta riba znana še pod drugimi imeni, »panga« pa označuje tudi vrsto barke). Da prihaja iz Vietnama, natančneje iz onesnažene delte reke Mekong. Da je postala zelo popularna v Franciji kot super poceni bela riba. Potem sem šla o pangi, vrsti soma, kot razumem, prebrat na internet. To ni uravnotežena raziskava in mogoče se bo kdo oglasil z drugačno razlago.
Na enem slovenskih forumov sem prebrala vprašanje neke mame, češ da njeni otroci v vrtcu dobivajo za kosilo pango in da domneva, da je to neka riba, in ali kdo kaj ve o tem. Nadaljujem. Geslo »panga fish« prikliče ponudbe dobaviteljev, recepte, še največ pa strani z opozorili Ne jejte te strupene ribe! Forumi svarijo pred razmerami v ribogojnicah pange, pred njihovo nezdravo prehrano in pred hormoni, s katerimi menda pospešujejo njihovo razmnoževanje. Je v igri ozaveščanje potrošnika ali načrtno škodovanje proizvajalcem nove svetovne prehranske uspešnice?
Spletna stran za ljubitelje ladjarstva (www.shipsnostalgia.com/showthread.php?t=33811) navaja britanski časopis Sunday Post, češ da »super riba« panga škodi škotskim ribičem. »Uvoz te vietnamske ribe se je v letu dni početveril. Letošnja prodaja se je dvignila na 250.000 ton, gojene so v industrijskih ribjih farmah v najbolj umazani reki na svetu, Mekongu. Na največjem sejmu na svetu za proizvajalce morskih sadežev v Bruslju je bil vietnamski paviljon dvakrat večji od škotskega, ki je bil doslej vedno eden največjih. Na vietnamski stojnici so podpisovali pogodbe za dobavo pange stotinam kupcev … Police supermarketov se šibijo pod zamrznjeno pango, celo prodajalci rib na Škotskem skušajo prepričati kupce, naj sežejo po njih …«
 Polemiko o pangi je že doživela tudi Srbija, kjer po pisanju časopisa Politika veterinarska inšpekcija zatrjuje, da redno pregleduje uvoz pangasiusa iz Vietnama in ugotavlja tudi sledi težkih kovin ter da doslej ni našla nič spornega. Panga se je menda uvrstila med najbolj priljubljene ribe na srbskih krožnikih, uvažajo jih iz Vietnama, Italije in Holandije. Očitno imajo v Srbiji težave tudi z ilegalnim uvozom in nepopolno ali nepravilno deklaracijo teh rib, in zato, domnevam, s kontrolo. Opažajo še, da kupcem za ceno dražjih rib podtikajo pango.
V Sloveniji ni o pangi nič. Pa tudi če ni sporna, je vredno o tej »novi ribi« kaj vedeti. Beli fileti pange so podobni drugim belim ribam in jih je težko ločiti. V Britaniji so goljufije s pango prišle pred sodišče, ker so restavracije stregle pango, ki stane manj kot dva funta za kilogram, zaračunale pa desetkrat dražjega lososa. Po kakšni ceni prodajajo pango slovenske ribarnice?
In ne nazadnje se mafijski zaslužki širijo iz ilegalne trgovine s ponarejenimi zdravili v trgovino s ponarejeno hrano.
Mogoče o pangi v Sloveniji vse veste in sva z zvedavo mamo otrok v vrtcu edini neprosvetljeni. Dober tek še naprej, sama ostajam pri sardelicah.


Piše: Jana Valenčič                                      Jana št. 33, 17.8.2010