Mnenja

Prijatelj slabo vpliva na sina

Jana
29. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moj 12-etni sin ima prijatelja, ki je leto dni starejši in ga zelo občuduje, meni pa se fant ne zdi preveč simpatičen. Skrbi me za sina.

Moj 12-etni sin ima prijatelja, ki je leto dni starejši in ga zelo občuduje, meni pa se fant ne zdi preveč simpatičen. Skrbi me za sina, ki je povsem pod njegovim vplivom. Sinov prijatelj bo kmalu praznoval rojstni dan in zaželel si je darilo, ki je precej drago, moj sin pa nikakor ne more razumeti, da mu ga ne moremo kupiti. Ves čas mi govori: »Mami, kdaj bova šla kupit darilo, lepo prosim, daj mi denar, da kupim to darilo.« Vse skupaj postaja neznosno in zanima me, kaj si o tem mislite vi. Kaj naj storim? Ali mislite, da bi se morala pogovoriti s tem fantom ali njegovimi starši? Imam namreč občutek, da mojega sina nekoliko izkorišča. 

Draga mamica, nič niste napisali, zakaj se vam ta prijatelj ne zdi simpatičen in kaj na njem vas moti. Če se postavim v kožo vašega sina, mu to, da se vam ne zdi simpatičen, ne pomeni prav dosti. Ta opis je preohlapen in izraža vaše splošno nelagodje, ki si ga sin ne zna razlagati. Razmislite, kaj vas na njem moti – potem se o tem pogovorite s sinom. Naj vam pove, kaj ga pri prijatelju tako privlači, s čim si krajšata čas, kaj počneta, s kom se še družita. Skušajte izvedeti, kaj na tem fantu mu je tako zelo všeč. Morda si fant upa toliko več, da ga zaradi tega občuduje? Fant je eno leto starejši, že globoko v čeljustih pubertete. Videti je, da ima nad njim premoč in neke vrste nadvlado. Se sin druži le z njim? Je ohranil svojo prejšnjo družbo? Opažate še kakšne druge spremembe?

Morda sin želi, da bi mu iz kakršnegakoli razloga ugajal. Za kaj gre, boste izvedeli le s sproščenim pogovorom. Morda še sam ne ve in bo to spoznal, ko mu boste pomagali doživljanje ubesediti. Morda mu druženje s starejšim fantom zvišuje pomembnost v lastnih očeh. Morda je bolj zanimiv, kot so vrstniki, morda si več upa (kar razvojno ni najboljše).

Možnost izsiljevanja
Ste pomislili na to, da ga morda fant izsiljuje? Izsiljevanje je ustrahovanje in pomeni zlorabo.
Na to sem pomislila ob vašem omenjanju, kako zelo sin pritiska na vas, da bi kupil darilo. Morda pa ga vaš sin le naskrivaj občuduje in bi se mu zdelo imenitno, če bi se mu lahko prikupil z dragim darilom. Tu morate poseči  –  nujen je pogovor o vrednotah pravega prijateljstva. Upam, da bo razumel, da se iskrenega prijatelja ne da kupiti.

Čim bolj skušajte spoznati prijatelja
Skušajte izvedeti čim več. Zelo pomembno je, da veste, s kom se vaš otrok druži, in da poznate njegove prijatelje. Prijatelja naj pripelje domov, za nekaj trenutkov se lahko zapletete v pogovor z njim. Mirno ga lahko povabite na kosilo, morda skupaj s starši, tako boste lahko navezali stik ter ga bolje spoznali, pa tudi njegove starše. Veliko boste lahko izvedeli, ko se bosta po kosilu fanta predala svojemu druženju, vi pa boste nadaljevali klepet s starši. Nikar pa jima ne visite za vratom ves čas, ko je pri vas.

Prepoved druženja ne bo uspešna
Otrok, ki začuti, da mu nekaj branite, še z večjo strastjo sili k temu, saj je prepovedan sadež najboljši. Če boste želeli sinu druženje s prijateljem prepovedati, to ne bo padlo na plodna tla, saj se mu bo zdel še zanimivejši. Morda se ne bo več tako odkrito družil z njim, a verjemite, če bo želel, bo že našel pot in ga poiskal. Vi pa bi v tem primeru izgubili sinovo zaupanje in tudi nadzor nad položajem.

Starši ne moremo izbirati otrokovih prijateljev
Lahko pa posredno, z vzgojo in pogovori, vplivamo na to, kdo se bo našemu otroku zdel primeren za prijatelja. Vzemite si čas za pogovor, ki naj ne bo le pridiga. Sinu v sproščenem ozračju, ko se imata lepo in klepetata, omenite, kaj vas skrbi. Spodbujajte ga k pripovedovanju in ga pazljivo poslušajte: Kaj ga na prijatelju tako privlači in kaj misli, da bi se zgodilo, če mu tega darila ne bi prinesel? Vašo skrb bo cenil in verjetnost, da bi se mu zdeli vsiljivi, je manjša, kot če bi ga le ozmerjali, kaj že spet teži s tem darilom, ali mu le gladko prepovedali srečanja.

Sledil bo vcepljenim osnovnim vrednotam
Naučiti ga morate, da misli s svojo glavo, in mu hkrati vcepiti osnovne vrednote. Če pri sinu opažate negativno vedenje, ki se je začelo s tem druženjem, pa ukrepajte odločneje – a še vedno ne s silo. Če se vam zdi, da je vedno bolj pod prijateljevim vplivom, okrepite njegovo samopodobo, da se ne bo čutil manjvrednega in ne bo imel potrebe iskati potrditve zunaj.

Seveda pa morate ves čas vedeti, kje se sin zadržuje, in vsaj približno morate biti na tekočem, kaj počne, kam zahaja in s kom. To je ne le vaša starševska pravica, ampak tudi dolžnost. Popolnoma vsa razumem, da vas skrbi, in če boste poleg zaupanja vpletli diskreten nadzor, ne boste zgrešili. Srečno!

 

Piše: Eva Hrovat Kuhar                                    Jana št. 47, 23.11.2010