Mnenja

Strah pred tuširanjem

Jana
21. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Imam hčer, ki je stara 20 mesecev. Izredno rada ima vodo, se z njo igra, plava v morju - ¦ V vrtcu pravijo, da se vse dneve igra samo z vodo, jo pretaka, spušča po njej račke, kopa dojenčke ...

Vprašajte Evo

Imam hčer, ki je stara 20 mesecev. Izredno rada ima vodo, se z njo igra, plava v morju … V vrtcu pravijo, da se vse dneve igra samo z vodo, jo pretaka, spušča po njej račke, kopa dojenčke ... Skratka, kjer je voda, je ona. Težava je, kadar jo hočem okopati ali oprhati. Takrat joče, da se srce para. Odklanja že vstop v tuš kabino ali banjo, v umivalniku pa lahko počnem z njo, kar hočem. Zanima me, zakaj je tako? To obdobje je prišlo zdaj namreč že drugič. Kot dojenček je zelo uživala v banjici, pozneje do nekako desetega meseca sem jo brez problema tudi oprhala in še smejala se je in vriskala, potem pa čez noč, na da bi se karkoli pripetilo, neznanski jok. Naj povem še, da sem si za kopanje punčke vedno vzela čas in nikoli nisem bila živčna, ona pa tudi ni bila preutrujena, če je bilo karkoli od naštetega, sva prhanje oziroma kopanje prestavili. Sprašujem se, kako naj jo spravim v tuš kabino oziroma pripravim do tega, da bo pri prhanju uživala in se vam zahvaljujem za vašo pomoč. Andreja
 

Draga mamica Andreja, izčrpno ste mi opisali dogajanje ob kopanju vaše deklice in najbrž je res srce parajoče vsakič znova poslušati neznanski jok.

Izguba kontrole
Morda se je punčka česa ustrašila, ne da bi vi za to vedeli. Morda ji ne ustreza temperatura vode? Morda je prha narejena tako, da najprej priteče hladna voda in šele potem toplejša – to utegne biti izjemno neprijetno. Morda jo je prha kdaj presenetila, ko še ni pričakovala curka. V takem primeru ji pokažite, kako se pipa odpira in zapira, naj to poskuša sama, vi pa pazite, da curek ni močan, da je ne bi poškropil.

Morda je največji problem občutek izgube nadzora, ko ji voda iz tuša zalije obraz in očke in potem nič ne vidi. Videti je, kot da ne prenese razpršenega curka in kapljic vsepovsod po obrazu. Včasih imajo otroci pri tem občutek, da ne morejo dihati, kar je zanje lahko precej neprijetna izkušnja. Če to drži, se bo prej sprijaznila s kopanjem kot pa prhanjem.

Nekatere otroke je celo strah, da jih bo voda, ki jo spustite iz kadi, kar odplaknila. V takem primeru ne spuščajte vode, kadar je otrok še v kadi ali pa celo počakajte, da zapusti kopalnico.

Rešitve, ki se zelo obnesejo, da postane kopanje sproščeno in igrivo
• Polivanje z zanimivo posodico
Namesto tuširanja lahko uporabite druge sisteme. Lahko jo nežno polivate s kakšno posodico, ki je lahko v obliki najljubše igračke ali katere živali. Tudi glavico ji lahko spirate tako. Uporabite lahko celo kakšno zanimivo zalivalko za rože in se zraven igrate vrtnarjenje. Mislim, da ste na to idejo že prišli, ko sta se skupaj polivali po glavi.

• Skupno kopanje
Morda bi uspeli tudi tako, da skupaj zlezete v kad, saj telesna bližina poveča občutek varnosti in pomaga pri premagovanju strahu pred kopanjem. Lahko začnete tako, da jo držite v naročju in se potem deklica počasi odmakne, da lahko začofota, lahko pa tudi ona poprha vas, to ji bo v veselje.

• Mehurčki in barvne kopeli
Mehurčki lahko naredijo čudeže, predvsem, če ji omogočite, da lahko pljuska po vodi in jo peni. Obstajajo tudi dodatki v obliki tabletk, ki obarvajo vodo. Naj deklica izbere, katero barvo bi si želela, naj jo sama vrže v vodo in gleda, kako se bo obarvala – to je lahko močna motivacija za sproščeno kopanje.

• Kopalne igračke
Skupaj kupite nove plavajoče igračke, ki pa naj bodo deklici na voljo samo v kadi, drugače ne. Morda bo to pritegnilo dodatno pozornost. Igračke, ki plavajo, žabice, ki se navijejo in čofotajo po vodi, plastične knjižice, ki dobro prenašajo namakanje – vse to bo pomagalo k igrivemu razpoloženju in k premagovanju strahu pred kopanjem.

• Igrivo umivanje las
Če bi se pokazalo, da ji težave povzroča predvsem umivanje glave, obstajajo posebna pokrivala. Taki klobučki imajo širok rob, ki ščiti obraz pred vodo, lasišče pa pušča prosto. Lase ji umijte kot pri frizerju, z glavico nagnjeno nazaj, vi pa pazite, da ji voda in šampon ne prideta v oči. Seveda je hkrati nujna izbira blagega in prijetno dišečega šampona, da je očke ne bodo pekle, če bi se kakšna kapljica vendarle izmuznila. Lahko jo tudi fotografirate s tem novim pokrivalom s širokim krajcem in penastim vrhom.

• Pravočasen začetek kopanja
S kopanjem začnite pravočasno, da se bo lahko umirila, preden gre spat. Kopanje ni le stvar higiene, ampak je tudi del večernega rituala in priprave na spanje, ki pa je prav gotovo moteno, če deklica kriči in je vsa zaripla od vznemirjenja zaradi boja z vodo in vami.

Dobro ste naredili, da ste si za umivanje vzeli dovolj časa, ker je res izjemno pomembno, da deklica poleg svoje stiske pod prho ne bi začutila še vašega nemira in hitenja. V tem primeru bi bil izid še slabši in pot do sproščenega kopanja še daljša. Pravzaprav imate izkušnjo, da je tako obdobje že enkrat minilo, in to vas lahko navda z optimizmom. To, da se rada igra z vodo, je krasno in bo pomagalo pri premagovanju težav, razumem pa, da ste zbegani, ker vam ne gre skupaj oboževanje vode na eni strani in strah pred prhanjem na drugi. Če se ne bo obneslo prav nič, pa bo v vmesnem obdobju zadostovalo umivanje s krpico in umivalnik. Začasno, seveda! Srečno in čim manj joka želim.

 

Piše: Eva Hrovat Kuhar                               Jana št. 46/ 2011

Eva Hrovat Kuhar je mama dveh otrok, univ. dipl. psihologinja, družinska terapevtka in vedenjska terapevtka, tudi avtorica razprodane knjige Izziv poroda.


Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov našega uredništva: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti janasvetuje@delo-revije.si, oboje s pripisom »ZA EVO HROVAT KUHAR«.