Ljudje

Ana Jug: Upirati se pač moraš

Katja Božič
4. 4. 2024, 07.06
Deli članek:

Ana Jug je tista odvetnica, ki je zagovarjala revne in nemočne, bila je ena od pobudnic ambulante pro bono v Novi Gorici, nekdanja nominiranka za Slovenko leta, prizadeva si tudi za svet brez navlake, saj že vrsto let predeluje odpadni material, je pa tudi ena najbolj znanih protestnic proti krivicam sistema.

Šimen Zupančič
Ano Jug so že drugič povabili v Venezuelo

Svoje izkušnje s protestov je oktobra objavila v knjigi Od predpasnika do zapasnika. Njena prizadevanja za pravico so opazili celo v daljni Venezueli, ki se skuša osvoboditi ameriških embargov. Prvič so jo junija lani povabili na proteste za osvoboditev Alexa Saaba, borca v gospodarski vojni proti Venezueli, pred kratkim pa se je vrnila z drugega obiska v tej južnoameriški državi. Med drugim je tam predstavila svojo knjigo, prevedeno v španščino, in reciklirane izdelke goriškega centra ponovne uporabe Muca CUPatarica.

Šimen Zupančič
Predpasniki so postali zapasniki.

Zapasniki, posebna oblika upora

Zasavka, ki si je družino ustvarila v Novi Gorici, je tudi še po upokojitvi pred nekaj leti neutrudna in polna idej. Je ena najbolj znanih udeleženk slovenskih protestov, ki se jih udeležuje že od leta 2012. »S kolegi prostovoljci smo se začeli upirati, ko je mariborski župan Kangler začel z radarji zaračunavati velike kazni za hitrosti. Če kot pravnica naredim rezime predpisov pred tridesetimi leti, ko smo se osamosvajali, in zdaj, vidim veliko razliko. Vsak predpis je slabši, namesto da bi bil boljši. Vse so hoteli sprivatizirati, celo vodo, potem se pač moraš upirati,« pravi. Prepoznavna je po belih predpasnikih s parolami, ki jih šiva sama. Med kolesarskimi protesti v obdobju epidemije je bilo predpasnike težje nositi spredaj, zato si jih je privezala na hrbet, in tako je nastal zapasnik, ker je bil pač zadaj. »Pred časom je Svetlana Slapšak napisala kolumno o zapasnikih in blazno mi je bilo všeč, ko je rekla, da je to posebna oblika upora, ko ženske slečemo predpasnike in oblečemo zapasnike. Tega da ni videla še nikjer, je zapisala. Kolumno mi je poslala in mi napisala, da je to uvod, knjigo naj napišem pa jaz. Pa sem jo, glede na vsebine, ki sem jih pisala na zapasnike.« Knjiga Od predpasnika do zapasnika je izšla lanskega oktobra.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!