Ljudje

Kandidatka za Slovenko leta: Ne obstajam zato, da bi ustrezala vsem

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
23. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Preteklo leto ji je dalo vedeti, da je na pravi poti. Več kot trideset koncertov in verjetno še enkrat toliko nastopov, krasnih sodelovanj ter priznanje zlata piščal za novinko leta potrjujejo, da je storila prav, ko je že v otroštvu sledila notranjemu klicu. Ni več vzhajajoča zvezda hip hopa, temveč lepo sije daleč naokoli. Napoveduje, da nas bo presenečala še naprej, predvsem pa bo ostala iskrena do sebe. »Z glasbo je dan vedno boljši. Daje ti to, kar v tistem trenutku potrebuješ.« In mnogim je njena v uteho.

Mateja J. Potočnik
Masayah

Njeno polno ime je Mia Puhar Rodin in prihaja iz Hrvatinov, vasice nad Ankaranom. V Ljubljani, kamor se je preselila pred enim letom, se počuti dobro, a ji megla trenutno ne pomaga pri ustvarjanju, čeprav je celoten album H2SO4 (v sodelovanju s Hyujem) napisala v enem mesecu prav pod ljubljanskim sivim pokrovom.

Glasba je tako njena notranja potreba kot delo, za katero je bila rojena. »Že ko sem bila majhna, so se ideje za skladbe kar pretakale skozme; jaz sem samo prevodnik energije. Od malega sem čutila, da hočem to početi, čeprav so mi doma ob mojem nenehnem petju govorili, da fušam. A se nisem pustila motiti,« se zasmeje s svojim rahlo hripavim glasom, ki značilno obarva njene skladbe.
Pri desetih letih je pisala pesmi (in jih uglasbila), začenši z angleščino, ki se ji je zdela bolj »kul«. »A ko sem se spoznavala kot najstnica, sem si skozi besedila želela ustvariti osebo, ki sem jo potrebovala. Zato sem si izbrala slovenščino, ker je to moj materni jezik, materi pa ne želim nikoli obrniti hrbta. Verjamem, da bom nekega dne odšla v tujino, a bom določene komade še vedno ustvarjala v slovenščini. Sprva sem se vedno videla v tujini, potem pa sem se morala prizemljiti in si priznati, da je v karieri treba prehoditi določene stopnje izobrazbe v svetu glasbe, da lahko na koncu prideš do stadionov. Jaz pa hočem nastopati na stadionih – povsod. Prve bodo Stožice.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!