Ljudje

ČESTITKE STOLETNIKOV: Zdravje in veselje do življenja!

Katja Božič
26. 12. 2023, 05.00
Posodobljeno: 26. 12. 2023, 11.22
Deli članek:

Skromno življenje, skrb za druge in pa veliko veselja do življenja, to je recept za dolgoživost, pravijo naši skoraj stoletniki. Prav veselja do življenja želijo v prihodnjem letu nam vsem, pa seveda zdravja, sreče, ljubezni in, kakopak, nekaj denarja.

Shutterstock
Modre misli, lepe želje.

Daniela Nebec, 98 let:

Treba je poskrbeti tudi zase

Daniela Nebec iz DEOS Centra starejših Notranje Gorice pri svojih 98 letih še vedno v prazničnem času za svoje najbližje in prijatelje pripravi hrustljave pražene mandeljne. Z receptom zanje je navdušila tako zaposlene kot stanovalce in zdaj v prazničnem času po njihovih hodnikih vsako leto diši po tem okusnem posladku. V letu 2024 vsem, pa seveda tudi sebi, želi le zdravja, strpnosti in miru. »Preprosto kot recept za pražene mandeljne, ampak dragoceno in zelo zaželeno,« se navihano nasmehne. Ko jo pobaramo še za tisti drugi recept za lepo in dolgo starost, pa pove, da je pomembno, da znaš poskrbeti tudi zase, ne samo za druge.

Recept za pražene mandeljne:

1.      V kozici segrejemo sladkor, vodo in cimet do vretja ter ob nenehnem mešanju kuhamo 4 minute, da se zmes utekočini.

2.     V sladko »kopel« vržemo mandlje in jih mešamo nad srednje visokim ognjem. Ko vsa voda izpari, sirup postane kot pesek.

3.     Nadaljujemo s kuho, dokler se sladkor ne raztopi in aromatično karamelizira.

4.     Mandlje pustimo 20 minut v sladki mešanici. Nato jih vzamemo ven, ohladimo in postrežemo.

revija Jana
Daniela Nebec

Marija Matjašec, 100 let:

Delo človeka krepi

»Rodila sem se maja 1923 v Veliki Polani, kot drugi otrok v družini s šestimi otroki. Pri 13 letih sem morala prevzeti skrb za družino, saj je mati odšla na delo v tujino. Moje življenje je bilo marsikdaj težko, predvsem ob vojni, skrbi in izgubi, a sem ga zmeraj sprejemala z velikim optimizmom. Imam podporo družine, ki me redno obiskuje tudi sedaj, ko prebivam v Domu starejših Rakičan. Rada se pošalim, da tudi pri 100 letih nisem stara, ampak samo še malo starejša. Kako dočakati takšno starost? Delo krepi človeka, ob tem pa je smotrno zaužiti nekaj skromne hrane in imeti veselo srce, ki pričara dobro razpoloženje. Želim vam zdravja in da bi vsi občutili mir, brez vojn.«

revija Jana
Marija Matjašec

Minka Šuligoj, 99 let:

Krivo je veselje do življenja!

Minka Šuligoj iz Zasavja želi vsem bralcem naše revije obilo zdravja, sreče in veliko denarja. »Težko je priti do mojih let,« pravi, »in nikoli si nisem mislila, da jih bom dosegla. Vse sorte preizkušenj sem morala preživeti. Vesela sem, da sem dočakala teh 99 let, in veselje do življenja je povzročilo, da sem jih doživela.«

revija Jana
Minka Šuligoj

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!