Ljudje

Naser Gashi, najboljši slovenski slaščičar leta 2023

S.M.
20. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Odkar Naser Gashi živi in ustvarja v Sloveniji, so ga lahko dobro spoznali tako poklicni kolegi kot ljubitelji sladic. Za njim je dinamično obdobje, ko je pripravljal recepture za slaščičarne in hotele ter k nam prenesel veliko znanja o francoski kulinariki in slaščičarstvu. Zadnja leta se posveča predvsem tečajem in izobraževanju. Vse dela tako uspešno, da mu je letos vodnik Gault&Millau Slovenija podelil naslov slaščičar leta.

Mateja J. Potočnik
Naser Gashi, najboljši slovenski slaščičar leta 2023

»Moje podjetje Le Ganache letos praznuje osemnajst let!« nasmejano in skoraj začudeno pravi Naser Gashi, kot da še sam ne more verjeti, da leta tako hitro tečejo. A ob tem je zelo zadovoljen. V našem prostoru se je uveljavil kot vrhunski slaščičar, ki svoje znanje rad deli z drugimi. Po več letih dela za različne naročnike, od hotelov do gostiln in restavracij, ki so želeli ponujati vrhunske in izvirne sladice, je odprl svojo slaščičarno na Tržaški cesti v Ljubljani.

»To ni klasična slaščičarna,« poudari. Gre za kombinacijo trgovine in ustvarjalnega ateljeja oziroma »sladkega laboratorija«, kot ga imenuje, kjer nastajajo nove recepture in sladice ter potekajo številne slaščičarske delavnice. Seznam dosedanjih udeležencev je dolg in raznolik. Kdo vse pride na tečaje? »Bolje bi se bilo vprašati, kdo vse ne pride,« pravi nasmejano. Predvsem so to slaščičarke in slaščičarji, ki delajo v hotelih, gostilnah in slaščičarnah, poleg njih pa številni ljubitelji vseh poklicev in starosti, ki jih zanima priprava sladic. Pripravlja še tečaje za otroke in dijake iz srednjih šol iz vse Slovenije, kjer se učijo francoščino. »Če se nekoliko pohvalim, lahko povem, da sem izumil nekakšno formulo, imenovano trikrat F – francosko jemo, po navadi je to croissant oziroma rogljiček, francosko govorimo in francosko pečemo, pogosto znane makrone.« Sodeluje z različnimi društvi in podjetji, dela pa tudi individualno. Nekateri želijo svoji dragi osebi podariti bon oziroma individualni tečaj slaščičarstva. Na te prihajajo ljudje vseh starosti, od sedem do sedemdeset let – zdravniki, gradbinci, poslovneži, manj in bolj bogati, torej zelo različni ljudje s prav tako različnim znanjem. V delavnici se lahko zgodijo še dekliščine, tečaji za otroke ali druge posebne priložnosti, a vedno le ustvarjalno in delavno. Strast do priprave sladic združuje ljudi, pravi Gashi.

Mateja J. Potočnik
Naser Gashi prisega na naravne sestavine

Najprej zadrega, potem užitek in ustvarjalnost

Tako kot obiskovalci so tudi njihovi odzivi različni. »Zavedam se, da je vse odvisno od mene. Najprej je treba premagati zadrego. Včasih so tečajniki zelo zadržani, v takih primerih si je najbolje vzeti nekaj časa, da se eni in drugi sprostimo. Odvisno je tudi od števila udeležencev. Skušam se skoncentrirati na vsebino in zato delujem resno, potem so zadržani tudi tečajniki.« A po izkušnjah ve, da se kmalu ob delu vsi sprostijo in prijetno sodelujejo. »Pogosto izvajam tako imenovane timbildinge, pri katerih se sodelavci bolje spoznajo in povežejo ter sodelujejo drugače kot v službenem okolju. Ocene so vedno pozitivne. Morda zato, ker na začetku poudarim, da je, tako kot pri drugem delu, tudi na tečaju pomembna disciplina in to, da vse opravimo pravočasno.« Delavnica ne sme biti cirkus, resno poudari Gashi. To udeleženci cenijo, saj smo Slovenci natančni in disciplinirani.

Na tečajih pripravljajo različne sladice in jedi. »V zadnjem obdobju smo pogosto izdelovali slane in sladke pite. Te so raznovrstne, naredimo jih lahko dokaj hitro in iz sestavin, ki so vedno na voljo, pite pa so zelo priljubljene. Izdelava tradicionalnih francoskih makronov je prav tako pogosta, a nekoliko zahtevnejša.«

Nekaj zakonitosti v kuhinji

V Gashijevi sladki delavnici vlada red! Pogosto tečajniki pravijo, da so si bolj kot recepte zapomnili navodila o higieni, ravnanju s predmeti in organiziranosti v delavnici. »Delavnica mora biti kot operacijska dvorana.« Prav tako je zelo strog, ko gre za sestavine. Nikoli jih ne mečemo v smeti, vedno je treba najti način, da se porabijo. »Sestavine in material je treba spoštovati, ne zavržemo ga kar tako.«

Tri izbrane sladice. Posebej za bralke in bralce Jane je Naser Gashi izbral tri sladice, ki lahko popestrijo praznični čas. Ni jih težko pripraviti, a so kljub temu nekaj posebnega, poudari. Upa, da jih bo čim več nastalo po domačih kuhinjah. Vse tri sodijo v sedanji čas, med sestavinami so orehi, cimet, karamela, ki sodijo v hladni del leta. Orehova pita lahko morda nadomesti potico. Tortica Pariz-Brest pa je pravi simbol francoskega slaščičarstva. Sladica v kozarčku je prav tako preprosta, a elegantna in za vse priložnosti, z njo bi lahko postregli tudi v predsedniški palači, nasmejano pove Gashi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!