Ljudje

Ženska brez pištole

Jelka Sežun
12. 7. 2023, 09.00
Deli članek:

V osnovni šoli so me nekoč poslali na srečanje s Titom in Jovanko. Ne vem, zakaj so ravno mene izbrali, a pred odhodom so me skrbno poučili, kaj moram povedati Titu, če bi ga zagrabila neustavljiva želja, da več izve o našem šolskem časopisu, potem so nas pa z avtobusom dostavili na Brdo pri Kranju. Na moje veliko olajšanje Tito ni pokazal prav nobene radovednosti glede šolskih časopisov – okrog njega je v sobi vrvelo od otrok, in tisto je bila velika soba, pravzaprav sobana; če se prav spomnim, je celo neki nagačen medved postopal tam okoli. Sem se takole miroljubno držala ob strani, stran od vseh, ampak potem so hoteli na vsak način narediti skupinsko fotografijo. Meni ni bilo do fotografiranja, ampak kaj sem hotela. In sem se strateško postavila za Jovankin široki hrbet, tako da na tisti fotografiji ni bilo niti sledu o meni, čeprav sem bila tam. Pokukajte za Jovanko, pa me boste našli.

Janin arhiv
Jovanka Broz

Že celo večnost se nisem spomnila na to, kako desetletja nazaj nisem srečala Jovanke (ali Tita), čeprav je moj oče rad delal velik šov iz zgodbe, kako me je Jovanka spravila ob moj trenutek slave. V mojem svetu je bila Jovanka obrobna figura, obilna matrona s staromodno, visoko speto, vedno enako pričesko. Ko se je potem čez leta nenadoma nehala pojavljati ob Titu, so se odrasli privoščljivo hehetali, pa se je je končno rešil!, in so potem ugibali, ali je njegova domnevna romanca z operno pevko Gertrudo Munitić resnična. Ona je vedno vse zanikala, njega si pa nihče ni upal vprašati.

Na svidenje vsako soboto

Zelo drugačno podobo Jovanke Budisavljević, poročene Broz, prikazuje serija Jovanka Broz in tajne službe, ki jo ob sobotah pozno popoldne vrtijo na POP TV. Nisem vedela, da je bila tako lepa! Ne bi verjela, če bi mi kdo rekel, da je bila nekoč lepotica, res ne – poznala sem samo tisto starejšo verzijo, a stare fotografije pričajo, da je bila v mladosti temnolasa, vitka, s širokim belim nasmeškom in gostimi črnimi obrvmi, ki so bile še vedno goste in temne tudi potem, ko se je vse drugo na njej spremenilo. In seveda je pomagalo, da takrat še ni imela tiste nemogoče rada-bi-bila-kučma pričeske.

Janin arhiv
Jovanka Broz

Doslej so pokazali dva od desetih delov srbske igrano-dokumentarne serije iz leta 2021. Hitro postane očitno, da je bila Jovanka veliko, veliko več kot vedno nasmehljan fikus, njena usoda je nihala gor in dol, zadnja tri desetletja njenega življenja predvsem dol – iz kuhinje Titove rezidence Beli dvor do prve dame Jugoslavije pa slednjič do ujetnice razpadajoče beograjske vile, ko ji je ves svet obrnil hrbet. Škoda, da ni napisala avtobiografije. Morda jo tudi je – vedeli so, da nekaj piše, mogoče so bili spomini. Napisanih je bilo okrog tisoč strani, ki pa so pozneje skrivnostno izginile.

Oh, in previdno tleče iskrice med Jovanko in Titom so se menda razplamtele v požar prav na dvorcu Brdo, namigne serija – ko ga je Jovanka leta 1947 negovala po operaciji kile. Kdo ve, ali je nekaj desetletij pozneje, ko je v istem dvorcu njen hrbet ponujal zavetje sramežljivi pionirki, kaj mislila na tiste dni.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!