Ljudje

Sanjski šopki za posebne mame

Katja Božič
29. 3. 2021, 21.30
Deli članek:

Čeprav smo našim mamam prav vsak dan in vsako minuto  hvaležni za vso njihovo ljubezen in podporo, saj vemo, da so za nas naredile največ in najbolje, kar so lahko, je prav, da jim to hvaležnost s čudovitim šopkom izkažemo tudi na materinski dan. Pet slovenskih mam je na ta dan dobilo prav krasen šopek Metke Sporiš iz cvetličnega studia Sanjski šopek, ker so nam njihove hčere še prav posebej zanimivo in ganljivo zapisale, zakaj bi jim ga rade podarile.

osebni arhiv
Metka Sporiš je ustvarila sanjske šopke za materinski dan.

Posebna že ob rojstvu. Najprej smo obiskali Ido Gradišar iz Štrita pri Škocjanu. Gospa ob pomoči otrok skrbi za veliko kmetijo ob idiličnem naravnem jezeru. »Naša mama Ida je bila posebna že ob rojstvu,« so v pismu zapisali njeni štirje otroci. »Rodila se je z rdečimi lasmi, ki ji še danes, pri 56, segajo do pasu. Pri osemnajstih se je poročila na majhno propadajočo kmetijo. Od nekdaj je bila podjetnica, odlična v matematiki, organizaciji, sosedom je pomagala pri pridobivanju kmetijskih subvencij, bila prva na vasi z mobilnim telefonom, sodeluje z biotehniško fakulteto, je izjemna ljubiteljica knjig o osebnostnem razvoju, pri srcu so ji ljubezenski romani. Pustila nam je odrasti v liberalni vzgoji, posedla nas je le malokrat, vendar takrat upravičeno. Vzgojo in ljubezen nam je posredovala neopazno, praviloma ob delu, hkrati pa si je vzela čas za igro. Vedno je našla čas za pogovor z nami in nas podpirala pri naših odločitvah. Vsakemu polaga na srce, naj v življenju dela to, kar meni, da bo zanj najboljše,« so še zapisali. Ko je najmlajša hčerka končala srednjo šolo, se je po 28 letih znova zaposlila. S kombijem vozi otroke iz Loke pri Zidanem Mostu v šolo in iz nje. Ker je zelo zaposlena, smo se morali potruditi, da smo jo našli doma. Bila je  ravno sredi dela v hlevu, zato smo malo počakali, da se je uredila. Presenetila nas je s svojimi prekrasnimi dolgimi rdečimi lasmi in odličnim jabolčnim zavitkom, mi pa njo, seveda, s prekrasnim šopkom.

To je res presenečenje! Pot nas je nato preko Sevnice, Laškega in Celja vodila v Dramlje, tam je presenečenje za mamo Mirjano Aužner pripravila ena od njenih hčera, Neža Belak. Našo pozornost je pritegnila s pesmijo, ki jo je napisala svoji mami. Delček se glasi:

Mami v zahvalo,

za moč ...

Moč, ki jo izkazuje s predajo kontrole in dopuščanjem, da gre bitje, ki mu je sama dala vse in mu obljubila večno vdanost, po svoji poti. Dopuščanje, da živi, deluje in se odloča, kot samo želi.

Oh, kako neizmerno upanje, zaupanje, ima ta mati v sebi.

Mami v zahvalo za dar rojstva.

Najlepše darilo, ki ga lahko nekdo podari nekomu.

Hvala, mami.

Gospa Mirjana, ravnateljica osnovne šole v Dramljah, ki smo jo na dvorišče šole zvabili s pretvezo, ni mogla skrivati presenečenja. S solzami v očeh je sprejela šopek in objela svojo hčer, ki ji je to presenečenje zakuhala. »Takšnega presenečenja si ne bi mogla niti predstavljati,« je ganjeno rekla in postavila šopek v vazo v svoji pisarni. Da ga bodo občudovali tudi drugi.

Presenečenje za mamo in taščo. »Poleg ženske so rože najlepše darilo narave,« je z rekom Christiana Diorja svoje pismo na naše uredništvo naslovila Ivana Maver iz Iga, ki je želela presenetiti svojo mamo in taščo. »Lahko bi vam napisala celo stran razlogov, zakaj si ravno onidve zaslužita šopek, pa bom kratka. Razlog je v tem, da sta vedno na voljo, kadar ju potrebuješ, v zameno za to pa ničesar ne pričakujeta. Kar pa je najpomembnejše, pustita nam živeti naše življenje, pomagata nam le z nasvetom, kadar ga potrebujemo. S sanjskim šopkom se želim vsaj malo zahvaliti za vso podporo, ljubezen in pomoč.« Taščo Rozalijo Maver smo presenetili v družinski hiši, v kateri živijo skupaj z Ivano. Šopek in Ivanine besede so ji zvabile solze v oči, saj se takega presenečenja in hvaležnosti ni nadejala.

Nato pa smo se odpeljali še v osnovno šolo na Škofljici, kjer je zaposlena Ivanina mama Silvana Kovač. Tudi njo smo neizmerno razveselili. Ganjena je objela svojo hčerko in vnuka Nika, šopek pa veselo stisnila k srcu. Še nekaj časa bo krasil njen dom.

Berem vas ves teden. Nazadnje smo se odpravili v Domžale. V Medgeneracijskem centru Bistrica nas je pričakala Cirila Hren. »Naša mama je bila vse življenje predana ženska, tako svoji družini kot tudi poklicu, bila je namreč učiteljica. Poleg vrtnarjenja in urejanja hiše so bili njeno veliko veselje planinarjenje in izleti po Sloveniji. Zadnji dve leti sta bili zanjo velika preizkušnja – izgubila je moža, preselila se je v varovano stanovanje, poleg tega si je zlomila kolk. Ker pa je po naravi optimistična in vedoželjna ženska, je z voljo premagala vse težave, tako da se zdaj ponovno veseli življenja in vzpodbuja tudi druge stanovalke, s katerimi se je zbližala v novem okolju. Na vašo revijo pa je naročena od prve številke. Tole sporočilo vam pošiljam z željo, da bi naša mama dobila sanjski šopek, kot spodbudo za življenjsko energijo in vztrajnost, s katero bi bila še naprej zgled svojim sedmim vnukom,« nam je pisala njena hčerka Mojca Hren. Gospa se je šopka iskreno razveselila. Malce smo poklepetali o življenju v novem domu, povprašali smo jo pa seveda tudi, kakšna se ji zdi naša revija, glede na to, da jo spremlja že od vsega začetka. Povedala nam je, da smo bili včasih sicer bolj rumeni, zdaj pa je veliko resnih in zahtevnejših člankov, tako da ima branja za ves teden!

Zahvaljujemo se. Vse mame so bile krasnih šopkov izpod spretnih prstov Metke Sporiš izjemno vesele, in ne dvomimo, da bodo kar nekaj dni krasili njihove domove. Spominjali jih bodo na lepe trenutke, hvaležnost in ljubezen njihovih otrok. Cvetličnemu studiu Sanjski šopek pa se za cvetje seveda iskreno zahvaljujemo. Za nekatere mame je bil letošnji materinski dan zares poseben!