Ljudje

Smeška Miley

Jelka Sežun
26. 6. 2009, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Miley Cyrus je ena najbogatejših najstnic na svetu, a se še vedno obnaša kot čisto navadna smrklja. No, vsaj približno.

Nima še niti sedemnajst let, pa je med najbogatejšimi najstniki na svetu. Ne, Miley Cyrus ni hči bogatih staršev, vse si je z igranjem in s prepevanjem prislužila sama. Pa dekle zato živi opojno življenje hollywoodskih mladih stvarc?

Ko se je konec novembra 1992 rodila, so jo poimenovali Destiny Hope, ampak menda se je dete kar naprej smehljalo, pa so jo začeli klicati Smiley. Sčasoma se je za začetnim S izgubila vsaka sled in je postala Miley. In to tudi ostala – lani si je dala ime legalno spremeniti v Miley Ray Cyrus. Kajti kdo bi hotel biti Nada, če bi bil lahko Smeška? No ja, Meška.

Ray je seveda ime njenega očeta – Billy Ray Cyrus je imel pred mnogo leti natanko eno uspešnico, Achy Breaky Heart, in ker si je k pesmici o zlomljenem srčku izmislil tudi ples, je svet nekaj mesecev poplesoval v ritmu ranjenega srca. A potem so prišle druge pesmi o zlomljenih srcih in Billy Ray si je bil sčasoma prisiljen poiskati delo v televizijskih nadaljevankah. Toda v svoji karieri pevca countryja je dovolj zaslužil, da si je v Tennesseeju zgradil ranč za svoje pleme – sam je v zakon pripeljal enega otroka, njegova žena Leticia (Tish) dva, skupaj pa sta imela še tri.
Miley, najstarejša od treh skupnih otrok, je že čisto od malega rinila po očetovih stopinjah, čeprav jo je odvračal in čeprav so jo na avdicijah pogosto zavračali. »Videl sem solzice na njenem obrazu,« je Billy Ray pozneje pravil v intervjuju, »stisnil sem jo k sebi in ji rekel, uživaj otroštvo. V tem poslu je preveč bolečine, da bi si s tem kvarila otroštvo.«

Smeška je pa kar vztrajala.In potem je bila nekega dne ob pravem času na pravem mestu in je postala Hannah Montana.  Res: Miley je imela za seboj nekaj vlogic na televiziji in v filmu, ko je pri enajstih letih prvič delala avdicijo za stransko vlogo v Disneyjevi seriji Hannah Montana. Zavrnili so jo, češ da je premajhna in premlada. Vendar so si potem premislili in ji dali naslovno vlogo v seriji o deklici, ki živi dvojno življenje: po eni strani je čisto navadna gimnazijka Miley Stewart, skrivaj pa z imenom Hannah Montana nastopa kot pop pevka. Miley je imela trinajst let. Vlogo njenega očeta v seriji je dobil … Billy Ray, jasno.
Serija je postala najbolj gledana mladinska oddaja na kabelski televiziji. Mimogrede, predvajali so jo tudi na eni naših komercialnih televizij, toda v tako mačehovskem terminu, da je slovenska mularija praktično ni opazila. Ameriški mulci, posebno tisti med šestim in štirinajstim letom, pa so čisto ponoreli.
A saj ni bila samo serija, bili so tudi albumi s pesmicami. Prvi je bil trikrat platinast, po drugem je Miley naznanila turnejo s 54 koncerti. Vse vstopnice so pošle v minutah. Rekord za najhitreje razprodane koncerte imajo sicer še vedno Spice Girls, a tudi Mileyjina turneja je bila razprodana tako bliskovito, da so oblasti posumile, da nekdo služi s preprodajo vstopnic, in sprožile preiskavo. Na črnem trgu je bila cena ene vstopnice več kot 2500 dolarjev.
Mala koncertna umetnica je bila takrat stara štirinajst let. »Miley je moja predskupina na koncertu v Nashvillu,« se je šalil Billy Ray. »Ona nastopa v četrtek za 18.000 ljudi, jaz pa v petek za 1800.«
Izračunali so, da je Miley na turneji vsak teden zaslužila milijon dolarjev. A do tega denarja še ne more, zanjo ga nalagajo v sklad, s katerim bo razpolagala šele, ko dopolni osemnajst let. Medtem je čisto navadna najstnica, v intervjujih razlagajo njeni domači. Pomagati mora pri gospodinjskih opravkih, ob nedeljah hoditi v cerkev, in kadar ni pridna, ji odtegnejo žepnino ali ji ne dovolijo ven.
In nato je bil že skrajni čas, da dekle napiše avtobiografijo. Zanjo je dobila, so poročali, »sedemmestno vsoto«. Knjiga Miley Cyrus: Miles to Go je izšla letos, ko je v kino pospremila film o Hannah Montani.

Noseča in slečena. Njeno življenje seveda budno spremljajo tabloidi, ki so vzneseno poročali, ko se je zaljubila v najmlajšega od prepevajočih bratov Jonas, Nicka. Ljubila sta se slabi dve leti, pri petnajstih pa se je Miley zaljubila v pet let starejšega manekena Justina Gastona. Ko sta šla po nekaj mesecih narazen, je Miley na spletni strani oznanila: »Solze so besede, ki jih srce ne more izreči.«
Ker z njenim ljubezenskim življenjem nimajo veliko dela, se rumeni mediji raje posvečajo pravim in namišljenim škandalčkom. Tako se je nekoč na internetu pojavil lažen članek neke najstniške revije, v katerem je štirinajstletna Miley menda izjavila, da pričakuje otroka. V resničnem članku seveda ni rekla nič takega. In tudi noseča ni bila. Nekaj mesecev pozneje jo je slovita Annie Leibovitz fotografirala za Vanity Fair. Na eni od fotografij se je zdelo, da je Miley zgoraj brez (čeprav ni bila), in varuhi javne morale so si pulili lase, rekoč, kako so mogli dekličini starši, ki so bili z njo na snemanju, dopustiti, da jim dete takole fotografirajo!
Februarja letos jo je neka ženska tožila zaradi kršitve svojih državljanskih pravic – Miley si je na neki fotografiji s prsti potegnila oči postrani, kar je gospo strašansko užalilo (ali pa ji je dalo idejo, kako lahko z malo truda precej zasluži). Pa saj sem se samo malo spakovala, je rekla osupla Miley. In se opravičila.

Življenje po Hani. Pred kratkim je podpisala pogodbo za četrto sezono serije Hannah Montana, čeprav je dala že večkrat nežno vedeti, da se je napornih televizijskih snemanj naveličala. V tisku ugibajo, da se je »žrtvovala« za dobro drugih, saj s serijo veliko ljudi dobro zasluži. S starši je sklenila sporazum, da bo do svojega dvajsetega leta živela pri njih, v zameno pa so na ranču v Tennesseeju k hiši prizidali poseben del, ki je samo njen.
Četrta sezona serije bo po vsej verjetnosti zadnja. »Ne morem večno ostati Hannah Montana. Po tem moram še kaj početi,« je Miley blago opomnila oboževalce. Kaj bo to, pri sedemnajstih seveda še ne ve. »Karkoli bo prišlo in se mi bo zdelo zanimivo, to hočem početi,« je rekla, »pa naj bo to kreiranje oblačil, fotografiranje ali kaj tretjega.« Za začetek bo poskusila dokazati, da zna igrati še kaj drugega kot najstniško popevkarico v filmski priredbi romana The Last Song, ki ga je Nicholas Sparks napisal prav zanjo.