Zmernost

Ali je ovsena kaša res tako zdrava kot pravijo?

Mare Koren
19. 11. 2023, 12.30
Deli članek:

Zdravniki ovseno kašo sicer odsvetujejo, v resnici pa je potrebna le zmernost, nikakor pa ne pretiravajte.

Profimedia
Ali je ovsena kaša res zdrav obrok?

Čeprav ovsena kaša velja za izjemno zdrav obrok in si številni jutra brez nje le stežka predstavljajo, je vendarle vredno tudi temu vprašanju nameniti nekaj pozornosti. Drži, da oves spet zmeraj bolj pridobiva veljavo zaradi številnih zdravilnih učinkov in je bil že v starih časih pogosto na mizah, tudi kot hrana revežev.

Pa vendar strokovnjaki opozarjajo, da lahko ovsena kaša, če jo jeste več kot deset dni, postane škodljiva za zdravje. Težavo predstavlja fitinska kislina, ki nase veže kalcij, ki ga začne telo črpati iz kosti, da bi jo nevtraliziralo. Zato je pomembno, da ovsene kosmiče namakamo ali fermentiramo oziroma kuhamo, saj kuhanje uniči fitinsko kislino. Preveč fitinske kisline se na telesu odraža v slabem zdravju zob, pomanjkanju teka in prebavnih težavah.

Pri uživanju torej izberite zmernost, preverjajte deklaracije in dodane sestavine, ovseno kašo namakajte ali vsaj delno prekuhavajte (kuhanje namreč uniči tudi veliko zdravih sestavin) in si tako privoščite zares zdrav obrok ter dober začetek dneva.