nazalni cikel

Tudi vas razjezi, kadar se vam zamaši ena nosnica?

Mojca Kopriva
5. 3. 2022, 21.33
Deli članek:

Neprehoden nos je nadležna zadeva, po navadi pa se nam zdi, da je ena nosnica bolj zamašena od druge. V resnici je tako in za to obstaja tudi znanstvena razlaga. Nos je v resnici pametnejši, kot bi si mislili.

Dreamstime
Nosnici se lahko zamašita, ko smo bolni ali se borimo z alergijami, včasih pa se zjutraj zbudimo in ugotovimo, da imamo eno izmed nosnic zamašeno brez očitnega razloga.

To se kaže v tako imenovanem nazalnem procesu, v katerem se nosnici izmenjujeta pri vdihovanju večje količine zraka. Ta proces zahteva veliko truda, in da bi bil čim učinkovitejši, nos pošilja večje količine krvi le v eno nosnico, ki zaradi tega bolj nabrekne, to pa posledično zmanjša prostor za pretok zraka. Gre za zelo subtilen proces, in če vas ne mučijo prehlad, vnetje, alergija ali kakšna strukturna težava, kot je deviacija septuma (nosnega pretina), se ga sploh ne zavedamo. Ko pa zbolimo, se pretok krvi v nosu še poveča, kar povzroča dodatno otekanje in spodbuja večjo proizvodnjo sluzi. Če se nos v celoti zamaši, to veliko bolj čutite v eni nosnici, tisti, ki je bila že prej bolj otekla v okviru normalnega nazalnega ciklusa. Nosnici se v nazalnem ciklusu izmenjujeta, od 90 minut do štiri ure. Ko se to zgodi, prinese manjše olajšanje v eni nosnici in večjo zamašenost v drugi.

NOSNI POLIPI

To so benigni pecljati izrastki, ki se lahko pojavijo kjerkoli na nosni sluznici in v obnosnih votlinah. Pojavljajo se posamezno ali v skupinah in spominjajo na majhne kroglice, povzročajo pa zamašen nos. 

Polipi in spanje na boku

K temu, da se vam maši le ena nosnica, lahko pripomorejo tudi drugi dejavniki, kot so spanje na eni strani, nosni polipi in odstopanje septuma (nosnega pretina). Spanje na boku je udobno za počitek in regeneracijo telesa, če pa imate zamašene nosnice, razmislite o spremembi položaja. Spanje na boku lahko vsekakor povzroči zamašitev nosnic zaradi gravitacije. Nosni polipi so benigni pecljati izrastki, ki se lahko pojavijo kjerkoli na nosni sluznici in v obnosnih votlinah. Pojavljajo se posamezno ali v skupinah in spominjajo na majhne kroglice, prepoznamo pa jih po zamašeni nosnici (ali obeh) in pogostem izcedku iz nosu. Tudi glavni simptom odstopanja nosnega septuma je zamašena ena ali obe strani nosu. Pri tem moramo izključiti druge dejavnike, kot so alergije, kronični sinusitis, tujek v nosu, tumorji in podobno. Deviacija nosnega septuma v sprednjih delih pogosto vodi do spremembe velikosti ene strani nosu. Posledično postane dihanje oteženo, ker je ena stran nosu zamašena. To je stanje, ki ni nujno povezano s travmo – pogosto se pojavi med rastjo in razvojem, le redko pa se zgodi, da je septum popolnoma raven. Če ste zaskrbljeni, obiščite zdravnika.