Strupena nevarnost

Nevarna črna vdova

zf
6. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Skrita in nedosegljiva je načeloma našim očem. Zelo rada si izbere razpoko večje skale, ki le malo štrli iz zemlje. Mrežo si splete tudi v kamnitih ogradah, značilnih za Dalmacijo, pa tudi v kaki vdolbini stare oljke tik pri tleh.

Wikipedija
Črna vdova

Črne vdove se v resnici med seboj precej razlikujejo, hkrati pa je vsem skupna prevladujoča črna barva s primešanimi odtenki bele in rdeče barve, ki se spreminja v času rasti.

Najobčutljivejše so mačke

Na strup črne vdove najbolj občutljive mačke, srednje občutljivi smo ljudje, na pse pa strup sploh ne deluje. Pri ljudeh strup prizadene osrednji živčni sistem in se zelo hitro razširi po telesu. Bolečine so po poročanjih tistih, ki jih je črna vdova že ugriznila, nepredstavljivo močne.

Rdečina se veča

arhiv svet 24
Obolenje zaradi ugriza je lahko smrtno nevarno.

Po nekaj minutah od ugriza se okoli njega pojavi rdečina, velika nekaj milimetrov, ki se veča. Na tem mestu se naježijo dlake, pojavi se lokalna oteklina. Sčasoma ta predel pobledi, obkroža ga modrikasti kolobar. Predel je boleč, včasih delno omrtvičen. Ko že vsi splošni simptomi obolenja minejo, okoli ugriza še vedno boli. Obolenje zaradi ugriza črne vdove je lahko smrtno nevarno za ljudi s srčnimi težavami, otroke in ostarele osebe.