Zdravje na dopustu

Evropska kartica ni nadomestilo za zavarovanje

Zoran Franc
3. 7. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je v času dopustov in počitnic pri večini postala že obvezna oprema. Smotrno pa je, da se o storitvah, ki jih kartica zagotavlja v določeni državi, prej pozanimate, da ob morebitni nesreči ne bo prisotna še jeza.

Profimedia
Če se odpravljate v tujino, ne pozabite na kartico evropskega zavarovanja.

Zdravstvene storitve so lahko brezplačne ali pa plačljive, kar je odvisno od zakonodaje države, kjer začasno bivate in potrebujete zdravstvene storitve.

Če se odpravljate na potovanje v države Evropske unije, EGP (Evropskega gospodarskega prostora), Švico, Makedonijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino ali Avstralijo, vam bo evropska kartica vsekakor prišla prav, medtem ko za BiH potrebujete konvencijsko potrdilo. Kartico naročite po spletu, telefonu ali na izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsaj teden dni pred odhodom. A pozor – evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje.

Pomembno je vedeti, da imate v gostujoči državi enake možnosti zdravstvenih storitev kot državljani te države, kar pa se lahko razlikuje od storitev pri nas. V Bosni in Hercegovini in Makedoniji kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč, kar nakazuje, da so zdravstveni sistemi v posameznih državah različni. Splošno pa velja, da kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov pri zasebnih izvajalcih.

Kako je urejen prevoz domov?

V 4 delovnih dneh boste prejeli naročeno evropsko kartico, vendar se lahko v poletnih mesecih zaradi povečanega števila naročil ta rok podaljša.

Kartica omogoča lažji dostop do zdravljenja, vendar nima nobene zveze z vračanjem v domovino. Prav tako ne bo pomagala pri brezplačnem prevozu domov, če boste resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Slednje boste lahko uveljavljali iz posebnega zavarovanja, ki ga boste morali skleniti kot zavarovanje z asistenco za tujino.

Kaj v tujini ni na voljo?

Poškodovani ima pravico do vseh storitev, ki jih oseba iz medicinskih razlogov potrebuje med bivanjem na ozemlju druge države članice, pri čemer pa se upoštevata narava storitev in pričakovana dolžina bivanja. Zagotovljena morata biti oskrba in zdravljenje, ki je potrebno glede na zdravstveno stanje. Potovanja vam tako zaradi zdravljenja ne bo treba prekiniti in se predčasno vrniti domov.

Za najmanj 30 dni in največ 1 leto bo, glede na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja, izdana evropska kartica.

Kljub vsemu izvajalci niso dolžni zagotoviti nekaterih oblik zdravljenja, ki jih lahko opravite po vrnitvi domov. Zgodi se lahko, da boste imeli težave pri uveljavljanju povračila stroškov za zdravljenje, ki ne sodi v obseg potrebnih storitev med začasnim bivanjem, saj so določena zdravljenja dolgotrajnejša in zahtevajo več obiskov pri zdravniku, kar pa ni združljivo z začasnim bivanjem v drugi državi. V takih primerih so dolžni zagotoviti osnovno zdravljenje ter vas, če je mogoče, poslati k vašemu zdravniku doma, da nadaljujete preglede in obliko zdravljenja.

Aplikacija »European Health Insurance Car

Priporočljivo je, da si pred odhodom na pametni telefon naložite omenjeno aplikacijo, ki obsega splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, informacije o vrstah zdravljenja in stroških, za katere velja kartica, navodila za povračilo stroškov in kontaktne osebe, s katerimi se povežete, če kartico izgubite.