Zanimivosti

Mistična potepanja po Hrvaški

Oglasno sporočilo
6. 5. 2024, 09.21
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 15.16
Deli članek:

Vse od leta 1203 prebivalci današnje Hrvaške organizirano romajo v svetišče svetega Jakoba v Santiago de Compostela. In prav kot nekoč srednjeveški popotniki, tudi sodobni romarji po Camino sledijo klicu avanture v izraz globokega spoštovanja in ohranjajo poti, ki združujejo ljudi prek meja časa.

Julien Duval
Šibenik

Camino de Santiago ali Jakobova pot, ena najstarejših romarskih poti na svetu, je že od srednjega veka vabilo za vse, ki so željni novih odkritij, pustolovščin in duhovne rasti. Te starodavne poti, ki so jih utirali romarji, trgovci in iskalci znanja, prečkajo Evropo vse do Španije, kjer se končajo pri svetišču svetega Jakoba. V krajih med začetkom in ciljem, kjer se zgodovina prepleta z legendami, so popotniki iskali smisel, odpustke in svetost.

Po starih stopinjah do novih doživetij

Ko so te zgodovinske poti utirali prvič, si njihovi prvi popotniki verjetno niso mogli predstavljati, da bodo njihovi potomci stoletja kasneje to tradicijo skrbno in zvesto ohranjali. Danes se zgodba nadaljuje z novo obnovljenimi potmi tudi po sosednji Hrvaški, ki vabi sodobne romarje, da po svoje doživijo to starodavno pot, prepleteno z bogato zgodovino, kulturo in naravno lepoto.

Goran Šafarek
Sisak

Umetnost prepuščanja trenutku

Zamislite si, da se podate na pustolovščino, ki je nekakšen "road trip" za dušo — to je Camino de Santiago. Gre za pravo potovanje, na katerem se lahko vsak dan znova poglobite vase, najdete notranji mir in doživite resnično nagrado – osebno rast. Tako za ateiste kot za vernike je ta pohod pravi balzam za dušo. Je priložnost za premagovanje življenjskih izzivov z milostjo in vztrajnostjo, učenje hvaležnosti za male stvari in soočanje s pristnimi čustvi.

Julien Duval
Gorski Kotar

Pripravljeni, pozor, na pot!

Bodisi se odločite za vodeni ogled, bodisi za samostojno raziskovanje, je priprava ključnega pomena. Upoštevajte, da so nekatere steze bolj zahtevne od drugih in boste potrebovali ustrezno opremo, kot so primerne pohodniške obutve. Pred odhodom preverite tudi vremensko napoved, da vas slabo vreme ne preseneti in ne pokvari izkušnje.

Če se na pot podajate sami in se želite predajati lastni družbi, bo ta pot vsekakor meditativno mirna. Obenem pa za družabne pohodnike ni skrbi, da bi bili na poti osamljeni. Tudi za solo popotnike je Camino de Santiago resnično skupno popotovanje, kjer se romarji družijo, delijo obroke in izkušnje, ustvarjajo spomine in vezi, ki pogosto trajajo vse življenje.

Devet poti, devet čudes

Pulse Events/ TZ Vodnjan
Južna Istra

Camino Južna Istra (197 km)

Camino Južna Istra je povsem nova romarska pot po Hrvaškem, ki povezuje izjemen nabor naravnih in kulturnih lepot Istre. Krožna pot, urejena v sklopu projekta Camino Istra, bo slavnostno otvoritev dočakala že prihodnji teden, 4. maja v okviru Adria Camino Festivala.
Pot je ena najbolj raznolikih na Hrvaškem in se vije od obale do notranjosti, od gozdov do vinogradov, od srednjeveških mest do Kažuna. Namenjena je pešcem, kolesarjem in planincem, ki jo bodo lahko opravili v celoti ali v več ločenih etapah.

Camino Krk (150 km)

Otoška pot Camino Krk poteka ob morju, skozi slikovite mestne središča, zapuščene vasi in preko strmega krasa. Pot je razdeljena na sedem etap, dolgih okoli 20 km, vsaka z lastnimi značilnostmi in stopnjami zahtevnosti, kar pomeni, da lahko vsak najde pravi izziv zase.

Julien Duval
Krk

Camino Banovina (76 km)

Ta pot vas popelje v skrite kotičke Hrvaške, na zgodovinsko mejo imperijev, z očarljivimi mesti in vasicami ter spektakularnimi gozdovi. Kot štiridnevni podvig je to lep uvod v Camino za začetnike z manj pohodniškimi izkušnjami.

Camino Brač (150 km+)

Camino Brač je šesti odsek hrvaške mreže Camino. Poleg čudovite narave je otok Brač znan tudi po bogati sakralni in kulturni dediščini, ki jo lahko romarji zdaj raziskujejo na poti Camino Brač.

Julien Duval
Bol

Camino Gorski Kotar (282 km)

Je nov segment hrvaških Camino poti z izjemno raznolikostjo naravnih in kulturnih znamenitosti. Od jam, gozdov, jezer in gora do gradov in etnografskih zbirk, Camino Gorski Kotar nudi izjemen in celovit vpogled v lepote Hrvaške.

Camino Imota (75 km)

S čudovitimi pogledi bogata Camino Imota se nahaja v zaledju Dalmacije. V treh dneh lahko raziskujete njeno spektakularno naravo, bogato zgodovinsko dediščino, vključno z edinstveno katedralo na prostem, in osupljiva jezera.

Zoran Jelača
Crveno jezero

Camino Korčula (158 km)

Camino Korčula je edinstvena krožna otoška pot, ki na slikovitih odsekih udeležencem omogoča, da odkrijejo bogate kulturne in naravne dediščine tega otoka, pa tudi samih sebe s hojo skozi neokrnjeno naravo v posebnem ritmu otoškega življenja.

Julien Duval
Korčula

Camino Podravina (160 km)

Camino Podravina se vije po podeželskem območju severne Hrvaške. Vodi vas čez bogate rečne ravnice z edinstveno pokrajino in umetnostno dediščino, med drugim celo s puščavskim peskom. Pot je razdeljena na sedem dnevnih etap z začetkom v Ferdinandovcu, nato pa poteka skozi Kalinovac, Molve, Hlebine, Draganovec, Reko in Kuzminec ter se zaključi v Ludbregu.

Shutterstock
Dravski peski

Camino Šibenik (108 km)

Na poti Camino Šibenik lahko raziskujete čudovito obalno območje, njegove oljčne nasade, vinograde, plaže, Unescovo katedralo svetega Jakoba in še marsikaj.

Po zapečateni poti popotniški spominek

Vse pohodnike, ki se podajo na ali dokončajo Camino, čaka tudi romarski potni list ali »Credential del Peregrino«, kot tudi romarsko potrdilo »Compostela« - uradni dokument, ki potrjuje njihovo romarsko potovanje. Ta romarski potni list vsebuje tudi informacije o hrvaških svetiščih, posvečenih svetemu Jakobu, blagoslov romarja, molitev in strani za zbiranje žigov iz krajev vzdolž Camino poti.

Z uradno odobritvijo Urada za romarje v Santiagu de Compostela bodo odslej vsi hrvaški in tuji romarji, ki se podajo na to romanje, lahko uporabljali hrvaški romarski potni list za bivanje v prenočiščih na Poti in žige, na podlagi katerih se ob koncu romanja pridobi Compostela.

Za vse informacije o romarskih potnih listih in žigih se lahko obrnete na turistične urade na območju želenega Camina.

Odkrijte Camino in doživite Hrvaško, kot še nikoli prej – korak za korakom.

X