Naj picerija Slovenije 2024

Slovenj Gradec: v Hišo Ančka se je naselil Fantom

Zoran Triglav
26. 2. 2024, 11.36
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 13.46
Deli članek:

Blizu deset picerij, če okrepčevalnic s picami ne štejemo, obratuje v Slovenj Gradcu, kar je za razmeroma majhno mesto precej. A med njimi izstopa Fantom!

Zoran Triglav
Dalibor Mikić je mojster, ki se je že dvakrat odlično uvrstil na državnem prvenstvu picopekov.

Slovenj Gradec sploh ni kar tako! Je kulturna prestolnica Koroške in od leta 1989 mesto glasnik miru OZN, kar je v današnjih časih še posebnega pomena. Zavzema se namreč za manj nasilen in bolj human svet strpnosti in medsebojnega spoštovanja. Podobno se zgodi v vsaki druščini, ko na mizo prinesejo pice - dokler jih ne zmanjka.

Zoran Triglav
Perfektno spečena margerita napolitanskega sloga

Med lokale z daljšo tradicijo v starem mestnem jedru Slovenj Gradca sodi Fantom, ki je bil nekoč bar, dolga leta priljubljeno shajališče mladine, nato pa je prerasel v vedno boljšo picerijo, ki se je sčasoma preselila v Hišo Ančka in postala del tamkajšnje kulinarične ponudbe. Hiša Ančka na Celjski cesti sicer slovi kot okusno opremljen butični hotel s štirimi zvezdicami, prostori za razvajanje in sproščanje, s savnami in masažnim bazenom. 

Zoran Triglav
Klasični nadev s kuhanim pršutom je na izvrstnem testu posebno okusen.

K temu sodi sodobna restavracija s široko izbiro domačih testenin, ki jih vsak dan pripravljajo po lastnih recepturah, z razkošnimi solatami ter izborom jedi, kot so telečja zarebrnica, piščančja tagliata in atlantski losos. Temu so dodali še krasne »fantomske« pice, edine v neapeljskem slogu daleč naokoli. Kako torej: picerija Fantom ali Hiša Ančka? Da ne bo zmede: picerija Fantom, ki deluje v Hiši Ančka.

Zoran Triglav
Zares uravnoteženo obložena je tudi kombinacija z domačimi salamami, mocarelo in domačo skuto.

»Testo za pice pripravljamo izključno z drožmi. Fermentiramo ga 40 ur, pice pa pečemo v peči na drva, namenjeni napolitanskemu slogu, pri več kot 400 stopinjah. ​To pomeni, da se pica speče izjemno hitro in se ob tem ne posuši,« pravita Maja in Peter ter ob tem povesta zgodbo, kako negujeta droži in kdo skrbi zanje, ko sta denimo na dopustu. 

Zoran Triglav
Peka na drva doda picam kanček posebno prijetne arome.

Mojster Dalibor Mikić, ki se je - mimogrede - zares dobro odrezal tako na lanskem kot na letošnjem državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije, je blestel tudi ob našem obisku. Pripravil nam je tri pice: margerito, klasično pico s kuhanim pršutom in salami z domačo salamo ter skuto. Testo je bilo dobro fermentirano in seveda brez vonja po kvasu, pica pravilno zapečena, uravnotežena, sočna in okusna. Poleg omenjene je na jedilniku še kakšnih dvajset drugih pic z domišljenimi kombinacijami okusov ter duhovitimi imeni. 

Zoran Triglav
Izbira žganih napitkov je zares bogata.

In pri Ančki ne bo nihče žejen. Za to poskrbi res dolga vinska karta z zvenečimi imeni iz vseh naših vinskih regij, na voljo je obilica penin in šampanjcev, enega med njimi točijo tudi na kozarec. Pohvalen je tudi izbor piv, ki ga sestavljajo trije domači obrtni pivovarji s svojimi polnitvami, pet samostanskih buteljčnih trapistov in nekaj ležakov, pri čemer sta na prvem mestu svetlo in temno krušovice. Oba seveda točena. Da dolge vrste viskijev, rumov, konjakov, vinjakov, domačih žganj, džinov in drugih napitkov niti ne omenjamo.

Zoran Triglav
Domače sladice jim gredo dobro od rok.

Hiša Ančka je uspešna družinska zgodba in skupaj s svojo hišno picerijo Fantom zares posrečena kombinacija s celostno ponudbo za tiste, ki znajo uživati življenje in to tudi radi počnejo. Tja lahko zavijemo na odlično pico in morda kozarec penine, kot radi počnejo poznavalci, ali jo pač po stari navadi poplaknemo s pivom. O tem se v mestu glasniku miru nikdar ne prepirajo.