Zakladnica vitaminov

Veste, da lahko z mandarinami omilite menstrualne težave?

Mare Koren
19. 2. 2023, 08.04
Posodobljeno: 19. 2. 2023, 11.02
Deli članek:

Mandarine se v zimskem času pogosto znajdejo med sadjem, ki krasi jedilne mize. Priljubljene so tako pri odraslih kot tudi pri otrocih, saj jih odlikujeta izjemna aroma in sladkast, svež okus, ki tudi v najhladnejši zimi spominja na poletje. Poznate vse njihove pozitivne učinkovine?

Dreamstime
dekle, mandarine.jpg

Mandarine so prava zakladnica številnih vitaminov, vlaknin, antioksidantov in drugih zdravju koristnih snovi. Odlikuje jih visok delež vitamina A in C, pa tudi vitamini skupine B, številne vlaknine in minerali. Z rednim uživanjem mandarin in ostalih citrusov si zagotovimo optimalno ravnovesje vitaminov in mineralov ter ugodno vplivamo na prebavo in še kaj.

Nad menstrualne težave z blitvo in mandarinami

Napitek je primeren za več tegob, ugodno vpliva na metabolizem, težave z žolčem, spodbuja krvni obtok, izboljšuje koncentracijo in zdravi občasne glavobole. Za pripravo potrebujete dve večji mandarini, 100 gramov sveže blitve, en centimeter svežega ingverja in dober ščepec rožmarina. V sokovniku najprej iztisnemo mandarini, ki ju posujemo z rožmarinom, nato dodamo še blitvo in ingver. Napitek lahko pijemo večkrat na dan.

Čaj iz olupkov

Olupki mandarin niso užitni, zato jih navadno zavržemo, a so zaradi izjemne količine vitamina C in drugih zdravju koristnih lastnosti, med katerimi so številna eterična olja, še kako uporabni. Čaj iz olupkov pozitivno vpliva na počutje in zdravje, blaži pa tudi težave s spanjem. Mnogi jih priporočajo kot dodatek za zdravljenje gripe in prehlada, znižujejo pa tudi holesterol. Posušena lupina izboljšuje prebavo, lajša jutranjo slabost nosečnicam in slabosti med potovanjem. Prispeva k balansiranju sladkorja v krvi in pomaga pri razstrupljanju jeter. Za zdravljenje gripe in prehlada uporabite lupino ene mandarine. Dajte jo v vročo vodo in kuhajte od pet do 10 minut, nato odstavite in precedite. Pijte po požirkih.  

Sveže ali iztisnjene

Mandarine vsebujejo veliko vitamina A in C, pa tudi vitamine skupine B. Odlične so v boju proti prehladom in za preventivo proti stresu. Prisotnost vitamina A ima zasluge za dober vid in žametno kožo, vlaknine pa bodo poskrbele za dobro presnovo.

Olupki

Velika koncentracija antioksidantov, ki se skriva v lupini mandarine, zmanjšuje tveganje pred rakom. Sveža je koristna za pripravo čaja proti nespečnosti in za pomiritev, pomaga pa tudi v času prehladnih stanj. Posušeno grizljajte v času prebavnih motenj, za zniževanje holesterola in pri težavah s kroničnimi vnetji.

Eterično olje 

Hladno stiskano eterično olje mandarin pozitivno deluje na kožo, uporabljamo pa ga lahko tudi za uživanje. Notranje spodbudi izločanje želodčnih sokov, pomaga shujšati, deluje proti zaprtju in driski. Kapljico zmešajte z dvema decilitroma vode in spijte. 

Za vitek stas

Mandarine so bogate s pektinom, ki ga vsebujejo celo več kot jabolka. Nikar ne pozabimo na številne minerale, med katerimi prednjačijo kalij, železo in magnezij, vitamini A, C, B1, B2 in B3, številne vlaknine in antioksidante. V 100 gramih je le 34 kalorij, zato so idealne za tiste, ki želijo shujšati.