Kako jih uporabiti

Iz ostankov vzgojimo nove rastline za vrt

M. K.
11. 2. 2023, 16.10
Deli članek:

Pri pripravi hrane nastane veliko ostankov, ki jih po navadi zavržemo, a jih lahko še kako s pridom uporabimo. Ste vedeli, da lahko semena paprike, posušeni ingver, korenine solate posadite in vzgojite novo zelenjavo?

Arhiv
Recikliramo korenje.

Drži, da zima za vrtičkarje ni najbolj prijeten čas, saj ne dovoljuje zabave z najljubšim konjičkom. A žal je tako, da se mora tudi narava odpočiti, da lahko ponovno razveseljuje s svojimi darovi. Da bo čas do takrat hitreje minil, vam ponujamo koristen nasvet oziroma idejo, kako lahko »reciklirano« vrtnarite.

Korenje

Če ste imeli dobro letino, se korenje zagotovo še skriva v vaši shrambi, varno spravljeno v pesku ali celo v zamrzovalniku. Ni iz trte izvito, da zobanje korenja izboljšuje vid, saj je bogato z betakarotenom, ki se v jetrih pretvori v vitamin A, ta pa kasneje v mrežnici v vijolični pigment, ki ga potrebujemo za gledanje v temi. Seveda ima še veliko drugih pozitivnih lastnosti: ščiti zobe, preprečuje bolezni srca, zdravi kožo … Če si želite čim hitreje vzgojiti prve sadike, nikar pri pripravi ne zavrzite zgornjega dela, od koder korenje požene liste, temveč ga postavite na krožnik in dolijte nekaj vode. Čez čas bo pognalo liste, nato še korenine.

Paradižnik

Paradižnika nikoli ne zmanjka na trgovinskih policah, in čeprav ni tako dober kot doma, roko na srce, se kdaj pa kdaj še kako prileže. Semena paradižnika resda niso draga, a nič vas ne bo stalo, če boste nekaj semen, ki so ob rezanju padla na desko, dobro oprali, osušili ter potresli po zemlji in nežno zagrebli. Lahko pa v zemljo posadite tudi cele kolobarje. Pazite le, da bo zemlja ves čas primerno vlažna, in jim zagotovite dovolj sončne svetlobe.

Paprika

S semeni pisane paprike, ki se pozimi še kako prileže, nimamo kaj veliko početi – ali pač? Seveda, tudi ta semena so odlična za vzgojo. Uspešno jih bomo vzgojili, če jih bomo le posadili pravilno. Uporabimo kakovostno zemljo in priskrbimo dovolj sončne svetlobe. Zemlja pa naj bo zmeraj razmeroma vlažna. Če jih boste posadili v teh dneh, bodo sadike čez dober mesec in pol že primerne, da jih presadite v rastlinjak.

Uspeh

Prepričani smo, da vam bosta reciklaža odpadkov in vzgoja novih rastlin prinesli veliko veselja in navdušenja, predvsem mlajšim članom družine. Posebno če boste dovolj vztrajni, da boste vzgojili novo zelenjavo.

Posejmo koriander

Si želite svežega koriandra, ki ga je pri nas težko kupiti? Če imate doma koriander v semenih, ga za 24 ur namočite v vodo, nato pa potresite v lonček z zemljo, ki naj bo stalno nekoliko vlažna.