ZDA

Glavna nagrada na loteriji se je povzpela na 1,5 milijarde ameriških dolarjev

M.K.
3. 11. 2022, 16.00
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 17.14
Deli članek:

V loterijski igri Powerball, ki poteka v 45 zveznih državah Združenih držav Amerike, se je glavna nagrada povzpela na 1,5 milijarde ameriških dolarjev.

Profimedia
Gre za drugi najvišji dobitek v zgodovini iger na srečo v ZDA.

Gre za drugo najvišjo loterijsko nagrado v zgodovini iger na srečo v ZDA, je po poročanju ameriške tiskovne agencije UPI sporočil organizator igre. Cena srečke je sicer dva ameriška dolarja.

Glavna nagrada ni v igri Powerball ni bila izžrebana že vse od 3. avgusta oziroma v 40 žrebanjih, ki sicer potekajo trikrat tedensko.

Srečnež, ki bo za nedeljsko žrebanje vplačal pravilnih šest številk, pa se bo lahko razveselil 1,5 milijarde ameriških dolarjev oziroma 1,53 milijarde evrov. Celoten znesek bo v mesečnih obrokih prejel v naslednjih treh desetletjih. V primeru, da bo izbral enkratno plačilo, pa bo se na njegov bančni račun oplemenitil za 745,9 milijona ameriških dolarjev, še poroča UPI.

Za primerjavo, lani se je v slovenski državni proračun steklo nekaj več kot 11 milijard evrov prihodkov.

Loterijski dobitek štirikrat presegel milijardo

V zgodovini loterijski iger v ZDA so glavni dobitki štirikrat presegli milijardo ameriških dolarjev. Največji dobitek je bil leta 2016 izžreban prav v igri Powerball. Trije srečneži so si takrat razdelili 1,586 milijarde dolarjev.

Dva leti kasneje se je v igri Mega Millions 1,537 milijarde dolarjev razveselil igralec iz ameriške zvezne države Južna Karolina. Pred dvena letoma pa je srečnež iz Michigana v isti igri zadel 1,05 milijarde evrov, še poroča UPI.