Triki čiščenja

Je sedežna garnitura izgubila sijaj in dobila neprijeten vonj?

Mare Koren
22. 8. 2021, 15.57
Posodobljeno: 13. 4. 2023, 12.48
Deli članek:

Sedežna garnitura in drugo pohištvo iz mikrovlaken je znano po svoji trpežnosti in vzdržljivosti. Pa vendar se tu in tam zgodi nesreča, polije se sok, mimogrede nam pade košček pice, ob robovih se znajdejo kokice … Kako primerno skrbeti za čistočo?

dreamstime
Enostavne madeže odstranite z vlažno mehko krpo.
         PRED ČIŠČENJEM                           Še preden se lotite čiščenja sedežne garniture s čistilnimi sredstvi, jih preizkusite na bolj skritih predelih, saj lahko različno reagirajo in povzročijo tudi razbarvanje.      

Tkanina iz mikrovlaken ima žametno strukturo in je praviloma veliko bolj trpežna od večine ostalih materialov, torej je primerna za stanovanja z otroki in hišnimi ljubljenčki. Kavč ali drugo pohištvo iz mikrovlaken je lahko ob pravilni negi in vzdrževanju vaš spremljevalec veliko dlje kot pohištvo iz drugih tkanin. Da bo vaša sedežna garnitura ostala udobna in lepega videza, pri čiščenju sledite naslednjim preprostim napotkom.

dreamstime
Sedežna garnitura iz mikrovlaken je idealna za domove s hišnimi ljubljenčki in otroki.

Privoščite ji redno čiščenje

Kavč iz mikrovlaken, če je le mogoče, redno čistite s sesalnikom za prah. Potrudite se, da sede na njem ne uživate hrane, tako boste preprečili nastanek trdovratnih madežev, prav tako se na njem ne bodo nabirale drobtine. S sesanjem boste preprečili nabiranje prahu in ohranili tkanino čisto. Občasne madeže očistite takoj, ko nastanejo. Praviloma bo dovolj mokra krpa. Če pa se je po kavču polilo rdeče vino, si pomagajte z milnico, ki jo pripravite iz detergenta za ročno pomivanje posode.

Kako odstraniti madeže

Da bi preprečili katastrofo, ki se lahko primeri zaradi napačne rabe čistil, poiščite listek z deklaracijo ali nalepko, na kateri je zapisano, kako kavč primerno očistiti in ali je dovoljena uporaba vode. Če ni, za čiščenje uporabite alkohol. Lahko se sicer zgodi, da očiščeni predel postane trd in hrapav, v tem primeru si pomagajte s ščetko in ta predel dobro preščetkajte.

Dreamstime
Trdovratne madeže odstranite s specializiranimi čistili.

Če ima kavč neprijeten vonj

Če se je kavč iz mikrovlaken navzel neprijetnih vonjav, po njem potresite sodo bikarbono in pustite delovati čez noč. Naslednji dan sodo bikarbono dobro posesajte. Ta bo odstranila večino neprijetnih vonjav. Uporabite jo lahko tudi pri madežih, ki so za seboj pustili neprijeten vonj (nesreče hišnih ljubljenčkov). Nato v razpršilki zmešajte eno enoto mehčalca in devet enot vode. Dobro premešajte in mešanico popršite po sedežni garnituri. Nad rezultatom boste presenečeni.

dreamstime
Neprijeten vonj boste odstranili s sodo bikarbono.