Zanimivosti

Otroški avtosedeži

Oglasno sporočilo
1. 1. 2020, 16.14
Posodobljeno: 24. 3. 2020, 16.26
Deli članek:

Priča smo nenehnim spremembam s strani zakonskih predpisov. Ne samo splošnega in drugega prava, pač pa tudi pravnih predpisov o varnosti otroka med vožnjo. Tako smo še do predkratkim bili prepričani, da otroka lahko vozimo v smeri vožnje relativno hitro, medtem, ko so nas z argumenti prepričali, da je to vsekakor bolj nevarno in je treba otroška voziti vsaj 15 mesecev v nasprotni smeri vožnje.

Enako je tudi z avtosedeži. Še pred kratkim smo morda kupili avtosedež, ki ni isofix, danes pa so otroški avtosedeži skoraj vsi z isofixom.

Vsekakor je dobro, da se redno izvajajo testi in se dogajajo spremembe, kar se tiče varnosti otrok med vožnjo. Kot starš si najbolj želimo tega, da je naš otrok varen. Zato nas ne motijo vse te spremembe in tudi te, ki se obetajo. Prepričani smo, da le z upoštevanjem predpisov lahko otroku zagotovimo najvišjo mero varnosti. Res je. Vsekakor so pri tem pomembni tudi otroški avtosedeži, ki imajo bistveno vlogo sploh v primeru nesreče. Namreč, velikokrat so avtosedeži tisti, ki otroku rešijo življenje. Sploh si ne želimo predstavljati kako tragično bi se lahko končalo, če otrok ne bi bil v otroškem avtosedežu in primerno pripet.

Tako, da moramo starši oziroma vozniki, ki otroka vozimo, poskrbeti za to, da je otrok ustrezno pripadan. Otroska trgovina mali vragci, kjer je ponudba pestra in posledicno izbira velika, kakovost zagotovljena, odlicni pogoji nakupa in moznost obrocnega placila. 

Avtosedezi vseh vrst, priznanih blagovnih znamk, preverjene kakovosti in varnosti. 

Otroški avtosedeži so prilagojeni otrokom, njegovi starosti, velikosti, ipd. Obstajajo pa tudi kombinirani avtosedeži za otroke, ki pa so odlična rešitev in izbira, so zelo priljubljeni in vse več skrbnikov in staršev se odloča prav za te. Zakaj? Ker je dovolj, da kupimo en avtosedež, ki raste z otrokom. Tako nam ni potrebno spremljati in nenehno kupovati novih avtosedežev.

Otroški avtosedeži so tudi pomembni, ker otroku nudijo odlično udobje. Vsi vemo, da so lahko vožnje zelo neprijetne in dolge, čeravno se peljemo v najbližjo trgovino. Želimo mirnega otroka, ki bo morda med vožnjo celo užival. Potem so mogoče otroški avtosedeži rešitev. Vsekakor pa je pomembno, da med avtosedeži izberemo udoben avtosedež, kajti niso vsi enako udobni. Tako bomo med ogledovanjem ponudb že lahko prepoznali sedeže, ki so morda bolj udobni, imajo kakšne dodatne funkcije, ipd. Če imamo možnost upoštevamo predvsem kakovost, ne tolike cene. Navsezadnje želimo kakovosten, varen, udoben, zanesljiv avtosedež in, ker gre za praviloma nakup, ki bo dlje časa v uporabi, nam denar ne predstavlja ključnega elementa nakupa.

Otroški avtosedeži so zakonsko predpisani, kar pomeni, da če želimo otroka voziti v avtomobili, ga moramo nujno imeti. In seveda so tudi predpisani določeni standardi, ki morajo veljati za avtosedeže. Ker pa ni bojazni, da bi pri tem zagrešili, je vsaka skrb odveč. Namreč, v Sloveniji je prepovedano prodajati avtosedeže, ki niso skladni z določenim standardom, tako, da jih prodajalci niti ne prodajajo. Katere lastnosti pa nas bodo še prepričale, je seveda odvisno samo od nas.

Morda se nam tudi pojavi možnost uporabe otroškega avtosedeža iz druge roke. To pomeni, da lahko kupimo rabljen avtosedež, nam ga nekdo posodi, podari, ipd. Pomembno pa je vedeti, da otroški avtosedeži, ki so rabljeni pred nami morda niso več tako zanesljivi. Ne poznamo zgodovine avtosedeža in četudi morda nima na sebi napakice, morda ne zagotavlja najvišje varnosti. Kakorkoli, avtosedeži so nujni in nujno je tudi, da ga imamo, pe predno otroka posadimo v avtomobil. Kakšen bo ta, koliko bomo zanj odšteli, ipd., pa je seveda odvisno samo od nas samih.

Če pokukamo med spletne trgovce in poiščemo ponudnike otroških avtosedežev, bo otroška trgovina mali vragci zanesljivo ponudila vrsto različnih avtosedežev. Tako cenovno, kakor tudi po lastnostih. Vsekakor pa dodatna prednost, ki je veliko staršem v pomoč, pa so nasveti nakupa avtosedeža. Vemo, kako hitro smo lahko zmedeni med tako obsežno vrsto različnih avotsedež in nismo več prepričani, po katerih nasvetih se ravnati. Zato nam pridejo ti še kako prav in so uporabni.Avtosedeži so tako del obsežne ponudbe, različnih proizvajalcev in blagovnih znamk. Za vsak okus in želje. Ne glede na to, kako zahtevni smo lahko. In, če nismo prepričani, kateri otroški avtosedeži lahko izpolnijo naša pričakovanja, je najbolje, da to zaupamo prodajalcui, ki nas bo znal usmeriti in nam svetovati.

Ko je avtosedež pri nas in smo našli ustreznega, je pomembno, da je ta pravilno nameščen. Le tako lahko zagotavlja tudi varno vožnjo otroka. Pomembno je, da upoštevamo navodila proizvajalca oziroma prodajalca in ga namestimo pravilno. Še zadnja naloga starša je, da predno se vožnja sploh prične, otroka pripaše pravilno. Spet ena pomembna naloga, ki lahko reši otroku življenje. Ker atvosedeži odlično vplivajo na varno vožnjo otroka in ne malo krat so ga tudi rešili pred tragičnimi konci v nesrečah po svetu. Zato, upoštevajmo dejstvo, da so otroški avtosedeži ena od najpomembnejše otroške opreme. Zato nas niti ne preseneča dejstvo, da brskamo, iščemo in tovrstno opremo kupimo veliko prej, predno jo bomo zares tudi potrebovali. Tako imamo možnost odlične izbire in tudi veliko časa, da najdemo najustreznejše za lastne potrebe in potrebe naših najmlajših.

Ker pa so avtosedeži tako zelo različni, pa seveda moramo upoštevati tudi starost in velikost otroka ter avtosedež bodisi prilagajati, ker smo se odločili za nakup kombiniranega, bodisi kupiti ustreznega, novega. Navsezadnje smo starši tisti, ki želimo za otroka najbolje, zato nam, je samoumevno, da so otroški avtosedeži varno, zanesljivi in udobni.