Koristni nasveti

Alkohol in detergent, da avto ne zaledeni

Z.F.
9. 12. 2017, 12.10
Deli članek:

Nikar ne čakajte na jutro, ko boste, tik preden boste želeli speljati z dvorišča, ugotovili, da je vaše vozilo zaledenelo. Preprosteje bo, če boste pazljivejši in boste nekatere stvari preprečili, še preden se bodo zgodile.

Profimedia
Zamrznjena stekla popršite z mešanico alkohola, detergenta in vode.

Zima nas kljub svoji snežno beli lepoti večkrat preseneti. Ponuja nam številne snežne vragolije, rdeče noske, mrzle roke, svečke iz nosu, zamrznjene ključavnice, stekla, ogledala, nevarne padce, sneg v škornjih … Preverite, kako lahko z naslednjimi nasveti poskrbite, da se vaše jutro ne bo sprevrglo v kalvarijo težav.

PROTI VZHODU

Če le imate možnost, vozilo parkirajte tako, da boste s sprednjim delom avtomobila obrnjeni proti vzhodu. Tako boste poskrbeli, da bodo prvi jutranji žarki sonca počasi raztopili led na vetrobranskem steklu in tudi povsod drugje, kjer se bo naredil.

ALKOHOL IN DETERGENT

Naslednja metoda bo delovala takoj in v primeru, da svojega vozila ne morete parkirati obrnjenega na vzhod. Pripravite mešanico, s katero boste z lahkoto odtalili zamrznjena stekla in odpravili led z vašega vozila. V steklenici ali plastenki z razpršilom premešajte liter medicinskega alkohola z decilitrom vode in čajno žličko detergenta za pomivanje posode. Dobro premešajte in uporabite. Prav tako odlično bo deloval pripravek, za katerega boste pomešali dve tretjini medicinskega alkohola s tretjino vode.

Profimedia
Rešitev za zamrznjene ključavnice in vrata je mastna snov.

ZAŠČITITE KLJUČAVNICO

Da avtomobilska ključavnica ne bo zamrznila, vanjo poškropite nekaj protikorozivnega in razmaščevalnega sredstva za avtomobil, WD-40. Koristilo bo tudi, če boste ključ premazali z nekaj maziva ali vazelina za spoje, ne pozabite v tankem sloju premazati tudi zunanje ključavnice.

ZALEDENELA VRATA

Da se vrata ne bodo prijela okovja, uporabite naslednji trik. Gumo, ki tesni vrata avtomobila, premažite z mastno snovjo. Koristi uporaba glicerina, vazelina, rastlinskega olja, WD-40 … Naredite to takoj, ko zapuščate avtomobil, in tako preprečite, da bi se zjutraj vrata zalepila na kovino.

Profimedia
Če želite, da vaša zunanja ogledala ne zamrznejo, jih čez noč zavijte v plastične vrečke.