Kriva je samopodoba

Profilno sličico naj za vas izbere neznanec!

S.R.
25. 4. 2017, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Človek bi pomislil, da smo po več kot desetletju uporabe družbenih omrežij že osvojili »umetnost« izbiranja profilnih sličic. Nova raziskava kaže, da temu ni tako in da smo v tem pravzaprav precej slabi.

Profimedia
Sami sebe dojemamo bolj pozitivno, kot nas dojemajo drugi.

V okviru raziskave, ki so jo izvedli raziskovalci iz univerze Novega Južnega Walesa (UNSW), Univerze Zahodne Avstralije in Univerze v Sydneyju, so zbrali fotografije 102 študentov, pri čemer so od vsakega posameznika z njihovega facebook profila sneli po 12 fotografij.

Raziskovalci so bili sicer presenečeni, da so neznanci za profilno sličico posameznika izbirali boljše fotografije od samega posameznika, vendar menijo, da zajec najverjetneje tiči v samopodobi. »Rezultati bi lahko bili povezani z ugotovitvijo, da ljudje načeloma sami sebe dojemajo bolj pozitivno, kot jih dojemajo drugi ljudje,« so zapisali v članku.

Te posameznike so nato prosili, naj svoje fotografije ocenijo glede na to, kako privlačni, zaupanja vredni, dominantni, samozavestni in sposobni izgledajo na posamezni fotografiji. Poleg tega so morali izbrati fotografijo, ki bi jo najraje uporabili za svojo profilno sliko na facebooku, na LinkedInu ali drugem poklicnem profilu oz. na strani za zmenkarije.

Drugi del raziskave je vključeval 160 neznancev, ki so morali zadevne fotografije oceniti na povsem enak način, raziskovalci pa so nato te ocene primerjali. Ugotovili so, da so študentje, ki so izbirali med svojimi fotografijami, izbrali tiste, ki so jim bili »neznanci« najmanj naklonjeni.

Težava najverjetneje tiči v naši ponotranjeni pristranskosti. »Možno je, da sami sebe na splošno dojemamo bolj pozitivno, kot nas dojemajo drugi. To lahko vpliva na našo sposobnost razlikovanja, ko poskušamo izbrati specifično fotografijo, ki bo naredila najbolj pozitiven vtis,« pravi eden od raziskovalcev, psiholog David White z avstralske univerze UNSW.

UNSW

»Izbira profilnih sličic za družbena in poklicna omrežja ter spletne strani za zmenkarije je v tej digitalni dobi povsem običajna naloga, prava izbira pa je lahko ključnega pomena,« pravi White. »Mnenje o posameznikovem karakterju in njegovi osebnosti si ustvarimo v trenutku, ko vidimo fotografijo njegovega obraza. Prvi vtis lahko vpliva na pomembne odločitve, kot na primer, ali bo nekdo sprejel vaše prijateljstvo, šel z vami na zmenek ali pa vas zaposlil.«

Rešitev je torej naslednja, naj vašo profilno sliko izbere druga oseba, najbolje da kar neznanec.