Temperatura tal

Prava vrtna opravila za uspešno letino

zf
19. 3. 2017, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

S sejanjem in sajenjem ne gre hiteti, tla se morajo najprej dobro ogreti in osušiti, če želimo zdrav in obilen pridelek.

Profimedia
Za uspešen začetek vrtnarjenja si pripravite vso opremo, ki jo potrebujete.

Z delom na vrtu je bolje počakati, saj smo za potrpljenje obilno nagrajeni ob pobiranju pridelka. Zato naj vsaj tiste, ki želite vrtnariti brez kemije, prsti ne srbijo preveč. Veliko dela lahko opravite tudi na toplem, v rastlinjakih, na okenskih policah in v zimskih vrtovih, na vrt pa se odpravite šele tedaj, ko bo čas za to primeren.

Prst je primerno suha takrat, ko se ne oprijema več obutve in orodja.

Kdaj začnemo delo na prostem?

Prvo in osnovno pravilo je, da nikoli ne obdelujemo mokrih tal, temveč vedno počakamo, da se zemlja primerno osuši. Primerno suha je takrat, ko se ne oprijema več obutve in orodja. Na vrtu čez zimo sicer ne bi smelo ostati veliko golih površin, saj bi jih morale povsod, kjer ni vrtnin, prekrivati prezimne in neprezimne rastline. Pravilo ne velja za težko, glineno prst. Del vrta s takšno prstjo prekopljemo že jeseni, da premrzne in bomo lahko spomladi vanjo čim prej posadili in posejali vrtnine.

Omejitev za prva sajenja in setve je temperatura tal

Pozanimajmo se, kakšne so temperature tal. Tla se namreč ogrevajo veliko počasneje kakor zrak. Pomlad je dolgo zelo mrzla in neprimerna za setev večine vrtnin ter presajanje nekaterih plodovk, saj se mokra in težka tla ogrevajo zelo počasi. Tudi peščene vrste prsti, ki se čez dan sicer ogrejejo, se ponoči hitro ohladijo. Podatke o temperaturah tal najdemo na straneh z agrometeorološkimi podatki agencije Agencije RS za okolje.

Profimedia
Med prvimi je na sajenje zagotovo pripravljen čebulček.

Kaj najprej sadimo na prosto?

Začnemo lahko s sajenjem spomladanskega česna, ki je pravzaprav prva vrtnina, s katero se ukvarjamo na vrtu, saj ga lahko sadimo od januarja naprej. Seveda mora biti prst na gredi odmrznjena in suha. Česen sadimo samo na gredo, ki že dve leti ni videla nobenega organskega gnojila, ne hlevskega gnoja ne komposta. Verjemite, da bo tako najbolje uspeval. Takoj za česnom posadimo čebulček. Tudi ta za rast potrebuje veliko vode in v pomladanski suši celo zalivanje. Če sadimo čebulo, ko so tla že pretopla, razvije slabši koreninski sistem, posledično pa so čebule (pre)majhne. Pred čebulno muho pa jo zavarujemo s prekrivanjem.