Zanimivosti

S plutovinastimi zamaški rešite gospodinjske zagate

zf
11. 3. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stari zamaški, ki se valjajo po stanovanju, naj ne romajo v smrti, saj so več kot uporabni pri hišnih opravilih. V nadaljevanju preverite le nekatere uporabne ideje, ki vas bodo rešile zagat.

Youtube

V osnovni šoli smo s plutovinastimi zamaški izdelovali preprost kompas. Se še spomnite? Del plute, namagnetena šivanka in lonček z vodo. Ta preprost, a poučen preizkus lahko izvedete doma z otroki in preverite, ali se šivanka še vedno obrača proti severu. Mi vam v nadaljevanju predstavljamo še nekaj preizkusov, ob katerih boste hvaležni vsakemu najdenemu plutovinastemu zamašku.

Robinzonska svetilka

Youtube
Namesto svečke lahko uporabite tudi plutovinasti zamašek, ki ga predhodno namočite v alkohol.

Preprosto, a dolgo gorečo svetilko lahko ustvarite s pomočjo paketa za prvo pomoč in nekaj preprostimi pripomočki. V manjšo posodico s pokrovom nalijte alkoholno razkužilo in vanj pomočite plutovinaste zamaške. Posodico zaprite in pustite, da se zamaški namakajo v alkoholu 24 ur. Po pretečenem času poiščite ognjevarno posodo, vanjo položite v razkužilo namočen plutovinast zamašek in zanetite ogenj. Zamašek vam bo v tem primeru služil kot odlična svetilka.

Podstavki za stole

youtube
Podstavke za stole lahko naredite sami doma.

Plutovinast zamašek z ostrim nožem (lahko uporabite tudi olfa nož) narežite na tanke kolobarje debeline okoli 0,5 centimetra in jih z vročim voskom prilepite na dotikajoči se del nog stola s podlago. Postopek ponovite tudi pri mizah in omarah. Tako boste preprečili grde praske na parketu. Doma narejeni podstavki pa bodo precej cenejši in trajnejši od tistih, ki jih kupite v trgovini.

Zaponka za električne kable

Youtube
Zaponka za električne kable

Plutovinast zamašek prevrtajte na razdalji pol centimetra od vsakega konca. Nato vzemite elastiko za lase in jo prerežite ter napeljite skozi luknje, ki ste jih izvrtali. Naredite vozel na vsaki strani, ki bo preprečil, da bi elastika pobegnila iz zamaška. Ustvarili ste zaponko za zvijanje odvečnih delov kabla. Tako spravljeni kabli se ne bodo mogli nikoli več zaplesti.