Zanimivosti

Mačke in psi – enako inteligentni

B.K.
29. 1. 2017, 15.33
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 20.04
Deli članek:

Že stoletja poteka boj med ljubitelji mačk in ljubitelji psov. Prvi pravijo, da so mačke bolj inteligentne zaradi njihove samostojnosti, drugi trdijo, da dober pasji spomin kaže na njihovo intelektualno superiornost. A nova raziskava kaže, da so mačke in psi enako pametni.

Wikipedia

Znano je, da se lahko psi spomnijo specifičnih dogodkov iz preteklosti – sposobnost, ki jo imenujemo epizodični spomin. Nova raziskava objavljena v znanstveni reviji Behavioural Processes pa kaže, da imajo to sposobnost tudi mačke.

Študija 49 mačk je namreč ugotovila, da se tudi mačke lahko po 15 minutah spomnijo iz katere posode so že jedle in iz katere ne. Prav tako se mačke, podobno kakor psi, odzivajo na človeške geste, obrazno mimiko in čustva.

»Zanimiva je teza, da lahko mačke uživajo v aktivnem spominjanju svojih izkušenj iz preteklosti, tako kot ljudje,« je za BBC povedal Saho Takagi, psiholog iz Univerze v Kjotu. »Epizodični spomin je povezan z introspektivno funkcijo uma. Naša študija nakazuje neko obliko zavesti pri mačkah.«