Arheolog se zaklinja

Bosna in Hercegovina je zibelka evropske civilizacije

J.P.
5. 5. 2016, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Semir Osmanagić, pisec in arheolog, je trdno prepričan v svoj prav. Verjame namreč, da bo, ko konča s svojim delom, svet bogatejši za dokaze – dokaze, da je v daljni preteklosti v Bosni in Hercegovini stala piramida, višja od Keopsove.

Bosanski Indiana Jones vztraja, da je Piramida Sonca najstarejša na svetu.

Pred časom smo poročali, da so v Podubravlju v osrednji Bosni in Hercegovini izkopali kamnito kroglo, kakršne še ni videl svet. S 3,5 metri premera in 35 tonami naj bi bila največja v Evropi, morda tudi na svetu.

Wikipedia
Imele naj bi nenavadno moč.

Kontroverzni arheolog Semir Osmanagić je prepričan, da krogla predstavlja najstarejšo skulpturo, za katero je bila zaslužna človeška roka. In da je dokaz, da je najstarejša evropska civilizacija izvirala iz Bosne in Hercegovine.

Wikipedia
Eden od rovov v notranjosti piramid.

Civilizacija iz Bosne in Hercegovine

V resnici ni dokazov, da krogla ni zgolj nekakšno nenavadno delo narave, a Osmanagić, ki je v svet ponesel vest o Visoških piramidah, starih vsaj 29.000 let, ne odstopa od svojega – za njih je zaslužna civilizacija, ki je že pred več kot 1.500 leti uporabljala napredno tehnologijo. In ko bo končal, bo svet vedel, da je v Bosni in Hercegovini nekoč stala piramida, višja od Keopsove v Gizi. To bo, kot je dejal, največja arheološka najdba od odkritja grobnice faraona Tutankamona. Nič nenavadnega, da je znan tudi kot »bosanski Indiana Jones«.

Facebook
Razporejene naj bi bile v skladu z energetsko mrežo Zemlje.

Prevelik šok?

Čeprav je pogosto tarča posmeha, vlada Bosne in Hercegovine podpira njegove raziskave. Morda arheolog, ki sicer živi v Teksasu, preveč ogroža konvencionalno različico zgodovine?