Ocena tveganja

Analiza o zdravju otrok v Zagorju

pr
5. 5. 2016, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi začel raziskavo, s katero bodo natančneje ocenili tveganje za zdravje otrok v dolini Kotredeščice in ostalih delih te občine zaradi izpostavljenosti arzenu.

Dreamstime
18 tisoč evrov znašajo materialni stroški raziskave, ki jih bo predvidoma financirala Občina Zagorje.

zagorje,si
Odziv staršev z območja Kotredeža je bil zelo dober, pravijo na Občini Zagorje.

NIJZ in občina tako k sodelovanju vabita starše oziroma skrbnike otrok, rojenih v letih od 2011 do 2013, ki vsaj tri leta stalno živijo v občini Zagorje na območjih Kotredeža, Izlak, Šentlamberta in Podkuma ter nimajo bolezni ali stanj, zaradi katerih morajo redno jemati zdravila. S predstavitvami staršem so začeli že v aprilu, odziv staršev z območja Kotredeža pa je bil zelo dober, so povedali na Občini Zagorje. Nekateri otroci so že oddali vzorce urina, poleg tega morajo starši izpolniti vprašalnik. Vzorce urina bodo ponovno oddali jeseni. Skupno želijo v raziskavo vključiti 40 otrok z območij Kotredeža in Izlak ter 40 otrok z območij Šentlamberta in Podkuma.

Rezultati raziskave bodo predvidoma znani februarja 2017.

RAZISKAVE V PRETEKLOSTI

V zvezi z izpostavljenostjo arzenu je bilo na območju zagorske občine v preteklosti že nekaj raziskav. Raziskave tal v dolini Kotredeščice in raziskave vsebnosti kovin v doma pridelani zelenjavi na območju občine, narejene v letih 2012 in 2013, so pokazale, da so koncentracije arzena v tleh doline Kotredeščice povišane, medtem ko so bile koncentracije arzena v doma pridelani zelenjavi povišane tudi v drugih predelih občine Zagorje ob Savi, so navedli na NIJZ. Ocena tveganja za zdravje ljudi, ki so jo na NIJZ naredili leta 2013, je pokazala, da pri malčkih obstaja blago povečano tveganje za škodljive učinke na zdravje v primeru dolgotrajne izpostavljenosti.