Zanimivosti

V Venezueli petki dela prosti dnevi

J.P./STA
7. 4. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Petki bodo za venezuelske delavce v okviru varčevanja z električno energijo v mesecu aprilu in maju dela prosti dnevi, je v televizijskem nagovoru napovedal venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Reuters
Nicolas Maduro, predsednik Venezuele

Pojasnil je, da bo ukrep začel veljati že ta petek in bo ostal v veljavi do 6. junija.

Da bi privarčevali pri porabi električne energije, se je venezuelska vlada odločila, da bo za delavce poslej prosti konec tedna trajal tri dni.

Venezuela ima velike zaloge nafte, a je njeno gospodarstvu z visoko inflacijo v razsulu. Prebivalci se redno soočajo s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, kot sta milo in toaletni papir. Pogosti so tudi električni mrki.

Državo trenutno pesti huda suša, zaradi česar je gladina vode v jezovih hidroelektrarn izredno nizka. Da bi privarčevali pri porabi električne energije, se je venezuelska vlada odločila, da bo za delavce poslej prosti konec tedna trajal tri dni.

Maduro je državnim podjetjem tudi odredil, da za 20 odstotkov zmanjšajo porabo električne energije, enako je zahteval tudi od vlade. Ni pa tega zahteval od gospodinjstev, ki so največji porabnik električne energije v državi.