Zanimivosti

Ste mislili, da je vaš Apple varen pred virusi? Krepko se motite!

M.J.
8. 3. 2016, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

To je prvi znani primer napada na Applov operacijski sistem s strani hekerjev, ki zahtevajo odkupnino.

YouTube
Tudi Mac OS X ni več varno zavetišče, ko beseda nanese na škodoželjno programsko opremo.

Applov operacijski sistem Mac OS X je bil do sedaj znan kot imun na katero koli vrsto virusov. Zlasti če ga primerjamo z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, ki je daleč najbolj popularen, najbolj razširjen in posledično seveda tudi najbolj dovzeten za kakršne koli vrste 'okužb'.

Toda časi se spreminjajo. Tudi Mac OS X ni več varno zavetišče, ko beseda nanese na škodoželjno programsko opremo.

Prvi napad na Mac OS X je bil odkrit s strani varnostnega podjetja Palo Alto Networks, ki je objavilo, da je aplikacija Transmission okužena z zlonamerno programsko opremo imenovano 'Ransomware'. Ta napada računalnik tako, da kriptira podatke na uporabnikovem trdem disku, če pa jih ta želi odkriptirati mora za to plačati odkupnino. Zadnji tovrsten napad, za katerega je odkupnina v višini 17 tisoč dolarjev bila plačana, se je zgodil v neki bolnici v Hollywoodu.

Aplikacija Transmission za Mac OS X je bila okužena s tako imenovanim KeRangerjem, ki se na računalnik namesti skupaj z matično aplikacijo in po aktivaciji kriptira vse podatke. To pripelje do tega, da računalnik postane popolnoma neuporaben. Neznani posameznik, kateremu je bilo to storjeno, je moral plačati več kot 400 dolarjev, da so mu hekerji omogočili dostop do podatkov na njegovem Applu.

Na uradni spletni strani Transmission aplikacije, ki je v bistvu BitTorrent klient, je zabeleženo, da so vsi, ki imajo nameščeno različico 2.90 ali 2.91 potencialno ogroženi. Vsem se svetuje nadgradnja na različico 2.92, ki je te zlonamerne programske opreme ne vsebuje.

Pri Applu do sedaj še niso komentirali tega, edini način boja s to programsko opremo pa je, poleg plačane odkupnine, dnevno varnostno kopiranje podatkov.