Zanimivosti

Orožje zbiral kot poštne znamke

L. T.
20. 2. 2016, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski policisti so razkrili fotografije arzenala 500 kosov strelnega orožja, ki ga je zbiral 49-letni upravljalec žerjava James Arnold iz Wyverstona v Suffolku. Gre za največjo zbirko nelegalnega orožja, ki so jo doslej odkrili v Britaniji.

Twitter
Policistka Ann Gregg novinarjem kaže netrzajni protioklepni izstrelek iz Arnoldovega arzenala.

Tri mesece po odkritju in aretaciji Arnolda je ta umrl zaradi raka trebušne slinavke. So pa policisti že našli sokrivca za njegov hobi, gre za 65-letnega trgovca z orožjem Anthonyja Bucklanda.

Twitter
V svoji zbirki je imel sodobne jurišne puške in starejše kose orožja iz časa prve in druge svetovne vojne.

"James Arnold ni nikoli ponudil razlage za svoja dejanja. Preprosto je rekel, da je na orožje naletel pred leti in ga varno hranil, da ne bi padlo v napačne roke," je ob razkritju arzenala povedal policijski načelnik David Skevington. "Postavili smo mu vsa vprašanja in iskali vse možne razlage, a vseeno nismo našli nobenega dokaza kriminalnega ali terorističnega motiva. Najboljša razlaga, ki smo jo našli, je, da je bil možakar zbiralec orožja in ga je grmadil na način, kot nekdo drug zbira znamke."

Hišo preiskovali 27 dni
Policisti so v Arnoldov dom prvič stopili 13. aprila 2014, ko so se odzvali klicu na pomoč zaradi nasilja v družini. Nameravali so mu vzeti licenco za 17 kosov strelnega orožja, ki jih je zakonito posedoval, pri tem pa so naleteli na več pušk, ki so ležale raztresene po tleh dnevne sobe. Med nadaljnjo preiskavo pa so ugotovili, da notranja postavitev sten ne ustreza tlorisu objekta. Tako so odkrili skrito sobo, do katere se je dostopalo skozi ozek predor, skrit za lažni zid shrambe. Hišo so nato preiskovali 27 dni, pri čemer jim je pomagal strokovnjak za eksplozivna telesa, saj so se želeli prepričati, da po hiši niso nastavljene pasti.

Twitter
Eden od najdenih protioklepnih izstrelkov.

Skrivnostni mestni svetnik
Arnold je bil sicer član več strelskih klubov, strelno orožje pa ga je zanimalo od otroštva. Eden od pogojev njegove licence za posest orožja so bila napovedana preverjanja s strani policije, a ta vse do klica zaradi nasilja v družini ni imela razloga za sum.

Čeprav je bil predsednik občinskega sveta in precej znan med svojimi sokrajani, so ti britanskim novinarjem povedali, da se je vedno držal zase in bil precej skrivnosten. "Vključen je bil v precej reči, zato ga je poznalo veliko ljudi," je medijem zaupal njegov sosed, "hkrati pa sem se vedno počutil, kot da ga ne poznam zares – nikoli se ni ravno razodeval."

Twitter
Arnold je umrl za rakom na trebušni slinavki, preden ga je sodišče lahko poklicalo na odgovornost.