Zanimivosti

V hiši Ljubhospica kmalu prvi oskrbovanci

T.C.
14. 2. 2016, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hiša Ljubhospica, ki so jo danes v Ljubljani uradno odprli, je edina tovrstna v Sloveniji, ki zagotavlja 24-urno oskrbo neozdravljivo bolnih. Ob odprtju hiše je zbrane med drugim nagovoril župan Ljubljane Zoran Janković, predstavniki štirih verskih skupnosti pa so podpisali dogovor o duhovni oskrbi. Prve oskrbovance bodo v hiši sprejeli kmalu.

STA
Ljubljana že ima svojo hišo hospica.

Hiša bo delovala pod okriljem zavoda Ljubhospic, ki ga je ustanovila Lekarna Ljubljana. Zbrane je tako danes nagovoril tudi direktor zavoda Ljubhospic in Lekarne Ljubljana Marjan Sedej, ki je v petek na novinarski konferenci pojasnil, da je celotna naložba vredna 2,5 milijona evrov in da je od tega šla večina za nakup hiše, v kateri je do pred nekaj meseci za hospic oskrbo skrbelo Slovensko društvo hospic.

Arhiv Svet24
Poizkusili so jim olajšati zadnje dneve.

V zavodu pričakujejo, da bodo že kmalu sprejeli prve oskrbovance, obrazci za sprejem so na spletni strani zavoda (ljubhospic.si) objavljeni že nekaj dni, je povedal Peter Jenko iz Ljubhospica in dodal, da bodo v hiši posebno skrb namenili tudi žalujočim. "Uporabniki hiše niso samo tisti, ki zaključujejo življenje, ampak tudi njihovi svojci, družine," je dejal.

Zavod Ljubhospic je za začetek delovanja s štirimi osebami že sklenil pogodbe o zaposlitvi, trije pa bodo delali po podjemnih pogodbah. O morebitnem dodatnem zaposlovanju bodo odločali v prihodnje glede na potrebe, je še povedal Jenko.

Glavni vir za financiranje dejavnosti v hiši, v kateri je 12 postelj, bodo vsaj v začetku sredstva Lekarne Ljubljana, v prihodnjih letih pa načrtujejo vključevanje različnih aktivnosti. Umirajočim, ki bodo sprejeti v hišo, bodo oskrbo nudili brezplačno.

Arhiv Svet24
Kdo bo poskrbel zanje?