Zanimivosti

Razkrito: Veste čemu služi mini žep na kavbojkah?

M.J.
7. 2. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste kdaj uporabili mini žepek na kavbojkah? Številni ga uporabljajo za odlaganje kovancev ali vžigalnika, njegova primarna funkcija pa je bila čisto druga.

Arhiv Svet24

Večina klasičnih kavbojk ima pet žepov. Dva na zadnji strani, dva na sprednji in mini žepek znotraj enega, običajno na desni strani.

Izvor in namen omenjenega žepa pa je pojasnjen na spletnih straneh podjetja Levi Strauss, katerega kavbojke so verjetno najbolj poznane na svetu. Mali, oziroma peti žep, kako ga imenujejo oblikovalci, se je po njihovih trditvah pojavil okoli leta 1873.

Primarno je služil kot zaščita za žepne ure. Vkomponirali so ga v dizajn kavbojk, preprečil pa naj bi, da bi žepna ura med jahanjem kavbojev padla iz žepa. Kadar so jih nosili okoli vratu na verižici, se je ta namreč velikokrat pretrgala in ure so izgubili.

Žepne ure so zamenjale ročne ure, večina oblikovalcev kavbojk pa je kljub temu mali žep obdržala. Pri Levi Strauss pravijo, da je ta še danes funkcionalen, vendar za drug namen. Danes ljudje vanj večinoma pospravljajo vžigalnike, kovance, karte in ostale stvari.