Zanimivosti

Penina najhitreje požene alkohol v kri

T.C.
19. 12. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Najnovejša nemška raziskava je pokazala, da pri pitju penečega vina v kri ne prehajajo mehurčki ogljikovega dioksida, ampak kar sam alkohol, to pa zmanjšuje sposobnost opazovanja. Bolj kot se vino peni, hitrejši je proces.

Znanstveniki priznane nemške univerze v Heidelbergu so preizkusili dvanajst prostovoljcev. Polovica testirancev je pila sveže peneče vino, polovica pa predhodno mešano in izhlapelo vino. Teden dni je vsak popil kozarec svežega ali izhlapelega vina.

Že po petih minutah so pivci močno penečega se vina imeli v krvi povprečno 0,57 miligrama alkohola, pivci izhlapelega šampanjca pa le 0,32 miligrama. Razlika se je pokazala tudi pol ure po izpraznjenju kozarcev, saj sta deleža alkohola v krvi znašala 0,71 in 0,57 miligrama.

Neka druga raziskava pa je pokazala, da peneče vino vpliva na sposobnost opazovanja. Testiranci, ki so pili sveže peneče vino, so namreč potrebovali 0,3 sekunde več časa kot v treznem stanju, da so opazili nek predmet. Pivcem izhlapelega vina pa je za isto nalogo bilo potrebne le 0,06 sekunde več kot treznim.

Raziskovalci domnevajo, da se alkohol zaradi mehurčkov prej absorbira, ogljikov dioksid pa pospešuje prehod alkohola v kri.

Reuters