Zanimivosti

Kar je dobro za vinogradnike, ni za gobarje

M.Ž.
5. 10. 2015, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Letošnja gobarska sezona na Dolenjskem je slaba – poleti presuho, jeseni premrzlo.

Mojca Žnidaršič

Gobarsko društvo Novo mesto je v atriju Gostišča na trgu na Glavnem trgu v petek pripravilo že 37. razstavo gob, na kateri prikazujejo gobe, ki jih je v tem letnem času mogoče nabrati na območju širše Dolenjske, Kočevja in Bele krajine.

Pravijo, da kadar je v vinogradu peronospora, pojdi v gozd nabirat gobe. Letos v vinogradih bolezni skoraj ni bilo …

A gob je letos, kot je povedal izkušen gobar Tone Marolt, zelo malo. Tokrat so za razstavo pripravili 129 vrst gob, ki so jih nabrali s precejšnjo težavo. »Letošnja gobarska sezona je zelo slaba, pravzaprav je slabo celo leto, a so se člani zelo potrudili in smo kljub vsemu pripravili kar lepo razstavo. Da je sezona ugodna, se morata pokriti toplota in vlaga. Letos sta bili vročina in suša in nič vlage, potem se je ohladilo, vlaga je bila, toplote pa ne. Je pa zato letošnje leto naklonjeno vinogradnikom, saj ni bilo nobenih bolezni. Pravijo, da kadar je v vinogradu peronospora, pojdi v gozd nabirat gobe,« je povedal Marolt in dodal, da gobarji upajo, da bosta oktober in november boljša.

Razstava je bila odprta v petek in soboto, pripravili pa so tudi dve zanimivi predavanji – o gobah cevarkah je govoril Miha Hrovatič, o gobah in njihovih vonjavah pa Mitja Novak.