Zanimivosti

Ameriška velemesta čedalje bolj temnijo

T.C.
29. 11. 2015, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V več kot polovici od stotih največjih mest v ZDA se je prvič v zgodovini zgodilo, da večino prebivalcev ne predstavljajo več belci. Kot kažejo podatki o popisu prebivalstva, so temnopolti Afro-američani prevzeli primat.

Arhiv Svet24

Kot so ugotovili statisitki, se je v minulih desetih letih v 74 od 100 velemestih število belcev drastično zmanjšalo. Po drugi strani pa se je število belcev, gledano na odstotku prebivalstva v južnem delu Združenih držav Amerike, povečalo za 47 odstotkov. Belci tako še naprej predstavljajo večino v prestolnicah južneje ležečih zveznih držav, medtem ko so bili še pred desetimi leti večina v 79 velikih mestih po državi.

Arhiv Svet24

Ob vsem tem so nekatera, nekoč velika in zelo pomembna mesta, doživela pravo krizo. V nebo vpijoč je primer Detroita, v katerem se je od leta 2001 število prebivalcev zmanjšalo za 53 odstotkov in bilo prvič po 1980 manjše od enega milijona. V podobnem položaju se je znašlo še mesto Rochester v zvezni državi New York, kjer se je število prebivalcev zmanjšalo za 47 odstotkov.

Velike sprememembe v minulem desetletju so zabeležili v Alabami, kje se je število belega prebivalstva zmanjšalo za 40 odstotkov in v Santa Ani v Kaliforniji, kjer so zabeležili 38 odstotkov manj belih prebivalcev.

Arhiv Svet24

Sicer pa bi številna mesta, med njimi tudi Boston, Dallas in Los Angeles, imela danes manj prebivalcev kot leta 1990, če se v mesta ne bi preselilo veliko število temnopoltih prebivalcev in prebivalcev južnoameriškega rodu.

Prikrit rasizem je v ZDA še vedno velik problem, kar se še vedno odraža v rasnih nemirih, ki so največkrat pogojeni s kriminalnimi dejanji posameznika in dostikrat neustreznim odgovorom nanje, kar sproži val nezadovoljstva in nasilja v različnih etničnih skupinah, ki se, vsaka po svoje, počutijo diskriminirane in prikrajšane za dobrine, ki jih ponuja družba v tej svetovni velesili.

Arhiv Svet24