Zanimivosti

Najkrajši lunin mrk stoletja

STA/G.G.
4. 4. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V številnih delih sveta je bil danes viden najkrajši lunin mrk stoletja. Celoten dogodek je trajal le pet minut. Pojava tokrat v Evropi in Afriki ni bilo mogoče spremljati.

Reuters

Šlo je za tretji lunin mrk v seriji mrkov, ki so si sledili v relativno kratkih časovnih obdobjih, poroča ameriška vesoljska agencija Nasa.

Prvi mrk je bil viden pred skoraj letom dni, drugi septembra lani in tretji to noč. Četrti in hkrati zadnji v seriji bo viden konec septembra letos. Takrat si ga bo mogoče ogledati tudi v Evropi, če bodo vremenske razmere to dopuščale.

Večina Američanov je lunin mrk danes zgodaj zjutraj zamudila. Ne le, ker je minil tako hitro, ampak tudi zaradi vremena - gosti oblaki so v številnih delih ZDA poskrbeli za to, da se luna ni skrivala le v senci Zemlje.

Reuters

Tudi ko je luna pri popolnem mrku v polni senci Zemlje, je vselej bledo vidna - večinoma v rdečkastih odtenkih. Mnogi vidijo takšno krvavo luno kot slabo znamenje, znanstveniki pa to zavračajo.

Kot pojasnjujejo, se del sončeve svetlobe lomi v Zemljini atmosferi in ker se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo povečini le odtenki rdeče barve, v katerih luna posledično sveti, navaja Wikipedija.