Zanimivosti

Kupila banane, dobila smrtonosne pajke

U.K.
15. 3. 2015, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mož Marie Layton iz Bristola je kupil banane v supermarketu in jih dal ženi. Ko jih je vzela iz vrečke, jo je čakalo neprijetno in ne nazadnje smrtonosno presenečenje. A na srečo se je končalo brez nesreče.

Arhiv Svet24

Triinštiridesetletnica je ravno hotela ponuditi svoji hčerki banano, ko je v sadežu opazila nekaj nenavadnega. Znotraj sadeža je bil skupek jajčec, iz katerih so že začeli lesti pajki. Pajki v Evropi za odraslega človeka sicer v glavnem niso nevarni, a je šlo za brazilskega potujočega pajka, ki velja za najbolj strupenega na svetu. Ugriz tega pajka je izjemno boleč in dovolj močan, da ubije odraslega človeka. V mnogih primerih je potrebna amputacija uda.

Kot kaže, so pajki prišli z bananami s Kostarike. »Moj mož je prinesel banane iz supermarketa Tesco in ves dan so bile v hiši, ne da bi kdo opazil, da je kaj narobe z njimi. Ko me je hčerka prosila za banano, sem najprej vzela prvo, a je bila na enem koncu črna, zato sem vzela drugo, na kateri pa sem takoj opazila jajca in pajke,« je povedala pretresena Maria. Na srečo je bila vrečka do tistega trenutka popolnoma zaprta, tako da neljubi gostje niso mogli pobegniti. Pajke je prepoznala, saj jih je videla v neki oddaji. Odšla je pogledat na splet in z grozo ugotovila, da gre res za smrtonosno vrsto. »Bila sem izjemno prestrašena, a sem jih takoj vrgla v plastično škatlo in jih neprodušno zaprla.«

Potujoči brazilski pajki so v Guinnessovi knjigi rekordov označeni kot najbolj strupeni pajki na svetu.

Škatlo je dala v zamrzovalnik in poklicala v prodajalno. Dejali so ji samo to, da naj banane prinese nazaj in ji bodo vrnili kupnino.

Največja težava v takšnih primerih je, da bi lahko kateri od pajkov pobegnil. To, da pridejo potencialno nevarne živali s sadjem iz eksotičnih dežel, se dogaja relativno pogosto.

Prav iz Anglije poročajo o primeru, ko je družina našla brazilskega potujočega pajka med bananami v trgovini. Zaposleni ga je poskušal ujeti, a mu je pobegnil, zato so morali poklicati iztrebljevalce.

Podobno se je zgodilo ženski iz Essexa, ki je prav tako odprla banano, iz nje pa so se vsula jajčeca. Posesala jih je, nato pa so iztrebljevalci zažgali sesalec.

Drugače so potujoči brazilski pajki v Guinnessovi knjigi rekordov označeni kot najbolj strupeni pajki na svetu. Ti pajki ne pletejo mrež, ampak na tleh iščejo svoj plen. So nočne živali in se čez dan skrivajo, zato so tako nevarni, saj se skrivajo v hišah, avtomobilih. Razpon nog imajo do 12 centimetrov, ugriz pri moških povzroči zelo bolečo štiriurno erekcijo, paralizo in na koncu zadušitev. Dokler niso leta 1996 razvili protistrupa, je zaradi ugriza tega pajka umrlo vsaj 14 ljudi. Strokovnjaki opozarjajo, da če med eksotičnim sadjem najdemo neznano žuželko, takoj zapremo žival v neprodušno posodo, če je to mogoče, in pokličemo strokovnjake. V vsakem primeru pa se živali ne dotikamo.