Zanimivosti

Pehamo se za njo, a bi kaj lahko bila usodna za nas

R.T.
11. 3. 2015, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hollywoodski filmi zavajajo javnost. Superinteligentna umetna inteligenca ne bo nastala na neki univerzi ali v kleti zagretega programerja.

Arhiv Svet24

Stvaritev prve, zavedajoče se umetne inteligence – takšne, ki bi lahko bila pametnejša od ljudi –, je stvar nacionalne in globalne varnosti. Umetna inteligenca bi lahko v le nekaj tednih za vedno predrugačila internacionalno politiko.

Reuters

Ideja o inteligenci, ki prekaša našo, je kratko malo zastrašujoča.

Lani je zbor poznavalcev opozoril na nevarnosti, ki jo prinaša umetna inteligenca. Kako tudi ne – ideja o inteligenci, ki prekaša našo, je kratko malo zastrašujoča. Bodo takšni stvaritvi ugajali njeni stvaritelji? Se bo podrejala človeški morali? Bo verna? Bo miroljubna ali ne? Vprašanj je brez števila, odgovori pa niso enoznačni. Z nacionalne varnosti pa je gotovo le eno: če bo pametnejša od nas, jo hočemo na naši strani. Na strani ljudi. Pa vendar ob tem ne gre pozabiti na tiste, ki bi tovrstno orodje hoteli le za svoje države. Seveda ekskluzivno.

Uporaba umetne inteligence za nacionalno varnost je očitna – zdi se, da se je dirka oboroževanja z umetno inteligenco že začela. Poznavalci namreč menijo, da bi umetno superinteligenco lahko razvili v naslednjih 10 do 20 letih. In če jo bo mogoče nadzirati, bo tista država, ki jo bo prva ustvarila, verjetno na tem področju prednjačila v nedogled, saj bo lahko omejila delovanje na tem področju ostalih. Verjetno ni potrebno posebej izpostavljati, da bi takšna država bila najmočnejša na planetu.

Zdi se torej, da državam sveta ostaneta le dve verjetni možnosti. Prepovedati razvoj umetne inteligence, kar pa se zdi malo verjetno. Prav tako je razvoj novih tehnologij praktično nemogoče zaustaviti. Druga pa je preprosto biti prvi. Tretja, a malo verjetna možnost je, da umetno inteligenco razvija mednarodni konzorcij. Še manj verjetno pa je, da se vsi narodi združijo pod enim izvoljenim vodstvom in skupaj ustvarijo umetno superinteligenco. A da bi se kaj takega zgodilo v naslednjih desetih do dvajsetih letih? Praktično nemogoče. Dirka se nadaljuje.