Zanimivosti

Odkrili kraj, kjer so Jezusa obsodili na smrt?

J.P.
13. 1. 2015, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Povsem mogoče je, da so arheologi v Jeruzalemu odkrili kraj, kjer je stal Jezus, ko so ga obsodili na smrt. Strokovnjaki so namreč med prečesavanjem Herodove palače, odkrite pred približno 15 leti, naleteli na mesto med vrati in neenakomernim kamnitim pločnikom, ki ustreza opisu v Janezovem evangeliju.

Wikipedia

Vendar pa si poznavalci še vedno niso enotni, kje je Poncij Pilat dejansko izrekel obsodbo.

Med prečesavanjem Herodove palače, odkrite pred približno 15 leti, so arheologi naleteli na mesto med vrati in neenakomernim kamnitim pločnikom, ki ustreza opisu v Janezovem evangeliju.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi se to zgodilo v kasarni utrdbe Antonia na severovzhodu mesta v bližini Tempeljske gore. Stavbo so pozneje kot zapor uporabljali otomanski Turki in britanski okupatorji. Negotovostim navkljub pa je zelo verjetno, da bo omenjena utrdba kaj kmalu postala del jeruzalemske romarske poti. Vendar pa David Pileggi, župnik jeruzalemske Kristusove cerkve, ni takšnega mnenja: »Kraj postane svet, potem ko so ljudje tam molili, jokali in slavili več sto let. Zato mislim, da romarska pot zaradi utrdbe ne bo spremenjena.«