Zanimivosti

Za podnebne spremembe krivi glodavci?!

J.P.
1. 1. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Morda se na prvi pogled zdijo ljubki, a dve vrsti glodavcev sta bili pred kratkim razglašeni za krivi – krivi doprinos k podnebnim spremembam.

Wikipedia

Govora je o arktičnih talnih vevericah in bobrih, obe vrsti pa naj bi pri podnebnih spremembah imeli večjo vlogo, kot pa so jima jo pripisovali poznavalci. Do tega znanja so se dokopali na podlagi ugotovitev dveh ločenih raziskav, ki sta se ukvarjali z njihovimi vplivi na okolje.

So res krivi podnebnih sprememb?

Raziskovalci, ki so na Arktiki proučevali permafrost, so odkrili, da so arktične talne veverice s kopanjem v tleh zaslužne za pospešeno sproščanje toplogrednih plinov. Ti glodavci namreč sicer stabilne sloje prsti z ritjem izpostavljajo kisiku, na ta način pa sprožajo razgradnjo sicer varno zamrznjenih bioloških snovi. Na ta način nato pride do sproščanja ogljikovega dioksida v atmosfero. Znano je namreč, da je v permafrostu ujeta velika količina ogljikovega dioksida in metana. Nič nenavadnega torej, da taljenje ledu znanstvenike navdaja s takšnim strahom. Arktične talne veverice so med najštevilčnejšimi glodavci arktičnega kroga – najti jih je mogoče širom Severne Amerike in Sibirije.

Wikipedia

Svoje pa so naredili tudi vse bolj številčni bobri. Plitvi ribniki, ki nastanejo za njihovimi jezovi, proizvajajo metan, saj se v njih kopiči biološki material. Po ocenah znanstvenikov se iz teh ribnikov sprošča kar 200-krat več metana kot pa leta 1900.

Doprinos tako bobrov kot arktičnih talnih veveric pa zbledi v primerjavi s človeškim.