Zanimivosti

Kako se spoprijeti s porodno bolečino

sj
7. 12. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mag. Stanko Pušenjak nam je razkril, na kakšne načine je v Sloveniji mogoče roditi, kako se spoprijeti s porodno bolečino in zakaj se je dobro vsaj med porodom prepustiti strokovnemu osebju.

Arhiv Svet24

Za kakšen porod se lahko v Sloveniji odloči nosečnica? 

Poznamo vaginalni porod in carski rez, vaginalni porod pa se lahko dogaja v različnih pogojih. Če vrste poroda delimo naprej, lahko rečemo, da obstajajo strokovno vodeni in porodi brez sodelovanja strokovnega osebja. Slednjega ne »nudimo«, temveč se zgodi. Tudi porodov na domu v Sloveniji ne nudimo, si pa to nekatere ženske privoščijo mimo »ponudbe« javnega zdravstva. Porode v porodnišnicah delimo še glede na svobodo pri gibanju in izbiri telesnih položajev, svobodo pri odločanju o določenih postopkih. To so klistir pred premestitvijo v porodno sobo, britje dlak okrog spolovila, aktivno pospeševanje poroda s prediranjem jajčnih ovojev in dodajanjem oksitocina, položaji med iztisom ploda (sedeč, čepeč, ležeč, ležeč s privzdignjenim hrbtom, na vseh štirih), odločitve okrog sredstev za lajšanje bolečin in vrste anestezije, če bi bil potreben carski rez, odločitve okrog načina poroda pri posebnih legah ploda.  

Ali lahko v slovenskih porodnišnicah poleg moža sodeluje pri porodu tudi doula, da je v pomoč pri porodu?  

V ljubljanski porodnišnici dovolimo prisotnost ene osebe pri porodu. Če je to doula, naj bo doula, nimamo pa prostora in možnosti, da bi bilo prisotnih več oseb. Včasih se srečamo z željo, da bi bil porod kar družinski dogodek. Porod je intimen dogodek, v katerega naj ne vstopa nihče drug kot tisti, ki je poklican in nujno potreben za uspešno rojstvo otroka. Tudi partner naj bo zraven le takrat, ko si tega iskreno želita oba, ne da je partner v to prisiljen, ker se to po novem spodobi, ali obratno, partner naj ne sili zraven, če bi ženska iz kakršnegakoli intimnega razloga porod rada opravila sama. 

S čim in kako si lahko med porodom ženske lajšajo bolečine?

To je izredno subjektiven element pri porodu. Zlasti prvi porod se dogaja pod močnim vtisom, ki ga mladi ženski pustijo »zgodbe« sorodnic. Bolj ko je izkušnja prednic neprijetna, več strahu bo prenesla v podzavest in več je strahu in negotovosti pri porodnici, bolj se potem udejanji strah, kajti največji sovražnik gladkemu, hitremu in uspešnemu, tudi nebolečemu porodu je pretirana zaskrbljenost in zakrčenost mišic pri porodnici. Sposobnost racionaliziranja bolečine, kakršno razvijejo denimo profesionalne športnice in podobni poklici, pri premagovanju in lajšanju porodne bolečine pride zelo prav. Hkrati se obrestuje zaupanje v strokovno osebje in vera v pravočasno in pravilno strokovno ukrepanje. Če zaupanja ni, bo bolečina hujša in slabše dostopna celo močnim analgetikom.