Zanimivosti

Oni vedo, kaj je to … Kaj pa vi?!

K.S.
24. 9. 2014, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Če tega še niste videli, si boste 'to' lahko ogledali v soboto, 27. septembra na Logu pri Brezovici, kjer bo potekala čisto prava jesenska zabava.

Športno društvo Škulja-Barje / Marko Ocepek

Športno društvo Škulja-Barje

V soboto, 27. septembra bo v Športnem parku Log odvijala celodnevna aktivnost z naslovom Pozdrav Jeseni v organizaciji Športnega Društva Log in bara Mosquito. Poskrbljeno bo za otroke, mladino in seveda mlade po duši … Zabava se bo začela že ob 13. uri, ko bo Športno društvo Škulja-Barje predstavilo vedno bolj popularno igro škulja. Ta je sicer zelo stara, vendar je v zadnjem času iz dneva v dan bolj priljubljena.

V sklopu prireditve bo potekala tudi čistilna akcija poti na Ferjanko.

Medtem, ko se bodo starši zabavali s škuljanjem, bodo lahko otroci uživali v razno raznih otroških delavnicah. 

Ob 18. uri pa se bo začela vsesplošna zabava, ki jo bo popestrila vedno bolj priljubljena 'plešasta' zasedba, skupina 3Čelos, ki se je slovenski širši javnosti predstavila na letošnjih Viktorjih.

Mare Vaupotič - KMA

Kaj pa je Škulja?!
Igra sicer prvotno izhaja iz istrskih in primorskih krajev, kjer so jo že pred mnogimi leti igrali takratni pastirji, med tem, ko so pasli živino. Igra se tako, da dva ali več igralcev meče za dlan veliko ploščato kamenje proti balinčku, ki je oddaljen od osem do dvanajst metrov.

Športno društvo Škulja-Barje

Zmaga tisti, katerega škulja je najbližje balinčku. Igrišče se po navadi postavi na ravni, travnati površini, v merah, ki so določene v pravilih o škuljanju. Poleg kamnitih škuljev se uporabljajo tudi škulji narejeni iz aluminija. ŠD Škulja-Barje ima igrišča postavljena v Športnem parku Log v Občini Log-Dragomer, kjer imajo treninge ob torkih in četrtkih ob 18.00. Ker je igra precej zabavna in družabna, se jim iz treninga na trening pridružujejo novi člani, ki jih je ta igra navdušila.