Zanimivosti

Živi od vonjanja

J.P.
8. 7. 2014, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

George Aldrich morda ni ekspert za potovanje v vesolju ali za gradnjo vesoljskih plovil, pa vendar se ponaša z eno od najpomembnejših zadolžitev pri Nasi. Nič namreč ne gre v vesolje, ne da bi on to najprej povonjal.

Njegov čut za voh, kot si lahko predstavljate, ni ravno običajen. Ko so pred 40 leti pri Nasi iskali prostovoljce za vonjanje, se je Aldrich, takrat še gasilec, nemudoma prijavil. Preizkuse je opravil z odliko, od takrat pa opravlja izredno pomembno delo, četudi se morda sliši smešno.

Astronavti namreč niso neobčutljivi na neprijetne vonjave – tako so morali Rusi leta 1976 prekiniti odpravo, ker astronavti niso mogli tolerirati vonjav znotraj plovila. George že 38 let tako povonja vse, kar je na poti v vesolje. Ko je Sally Ride, prva Američanka, ki je poletela v vesoljski prostor, hotela s seboj vzeti maskaro, ji je George le-to zavrnil. V vesolju pač ni mogoče odpreti okna in prezračiti prostora. Zaradi svojega edinstvenega talenta je v ZDA zelo popularen. Takole se rad predstavi: »Sem George Aldrich in moja služba smrdi!«