Zanimivosti

Pod peskom odkrili sledove »konca sveta«

J.P.
20. 6. 2014, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Arheologi so v Egiptu odkrili ostanke tako grozne epidemije, da je eden od piscev tistega časa zanjo zapisal, da ne more biti drugega kot glasnica konca sveta.

Člani italijanske arheološke odprave so na zahodnem bregu starodavnega mesta Tebe – današnjem Luksorju –, znanem tudi kot mesto stoterih vhodov, ki je bilo v času med Srednjim in Novim kraljestvom glavno mesto Egipta, odkrili trupla, prekrita z debelo plastjo apna, uporabljenega kot razkužilo. Nadalje so odkrili še tri peči, v katerih so apno proizvajali, kakor tudi sledove velikanskega kresa, med njimi pa človeške ostanke. Ti naj bi pripadali žrtvam epidemije, ugotavljajo italijanski arheologi.

Slednji so na podlagi lončarskih fragmentov, odkritih v neposredni bližini peči, uspeli strašno početje datirati v tretje stoletje – v čas, ko je niz epidemij, danes znan kot Ciprijanova kuga (ime je dobila sv. Ciprijanu, škofu in mučeniku, ki je pisal o epidemiji, najverjetneje epidemiji koz, kot koncu sveta) sejal smrt po Rimskem cesarstvu, ki je vključevalo tudi Egipit.

Samo v Rimu naj bi na dan pobila 5.000 ljudi.

Epidemija, ki je trajala približno od leta 250 pa do 271, naj bi po nekaterih zapisih le v Rimu na dan pobila 5.000 ljudi. Italijanski arheologi so na sledove sežiganja trupel naleteli med izkopavanjem grobnice velikega oskrbnika Harwe – po njegovi smrti so namreč Egipčani tam sežigali trupla. Zaradi tega je trpel sloves grobnice – do 19. stoletja, ko so nanjo naleteli roparji, je ostala praktično nedotaknjena.

Konec sveta

Ciprijan nazorno popiše, kaj so morale žrtve kuge pretrpeti pred smrtjo: »njihova drobovja so postala nenehen izcedek«; »požar v mozgu je na območju ust odpiral goreče rane«; »prebavila je stresalo neprestano bruhanje«; in »oči so gorele s krvjo«. Bil je prepričan, da je kuga naznanjala konec sveta. Ta se sicer ni zgodil, je pa epidemija znatno ošibila Rimsko cesarstvo in pospešila njegov padec. Pokopala je celo dva cesarja: Hostilijana in Klavdija II.

Kaj je povzročilo kugo, ostaja neznanka. Francesco Tiradritti, vodja italijanske odprave, pravi le, da se v odkritih ostankih zahvaljujoč podnebju ne gre nadejati DNK. Ta namreč sčasoma razpade, razen če ni ujeta v varen objem trajno zamrznjenih tal – permafrosta. O slednjem pa na območju Egipta ni mogoče govoriti.