Zanimivosti

So končno odkrili sveti gral?

J.P.
2. 4. 2014, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dva španska zgodovinarja sta pred dnevi oznanila, da sta odkrila kelih, iz katerega je pri zadnji večerji pil Jezus. Je to torej konec ultimativnega lova na zaklad?

Novica Margatire Torres in Joseja Manuela Ortega del Rio je v baziliko svetega Izidorja na severozahodu Španije pritegnila toliko ljudi, da so bili njeni kuratorji primorani kelih odstraniti. Sedaj iščejo večji razstavni prostor. Pa je vse res?

Španska zgodovinarja sta svojo trditev predstavila v knjigi Kralj vseh gralov.

Španska zgodovinarja sta svojo trditev predstavila v knjigi Kralj vseh gralov, domnevno znanstvenem delu. V njem opisujeta, kako sta se na podlagi egipčanskega zvitka iz Kaira dokopala iz keliha iz zlata in dragih kamnov, za katerega zaključita, da mora biti sveti gral.

Richard Barber, britanski zgodovinar, domač v srednjeveški zgodovini in literaturi ter avtor številnih znanstvenih del, pove, da je Margarite sicer spoštovana španska zgodovinarka, a da je objavila tudi nekaj bolj popularnih knjig, zgodovinskih romanov. Barber pravi, da s tem sicer ni nič narobe, a da njeno zadnje delo morda ni popolnoma resno. Torresova se zaenkrat še ni odzvala. Knjigo so objavili pri Reino de Cordelia - založbi, ki se bavi predvsem s fantazijskimi deli. Barber zato meni, da gre le za nov dodatek v cvetoč žanr. Barber nadaljuje, da če bi sloviti kelih dejansko obstajal, gotovo ne bi bil iz zlata in dragih kamnov. Priznava, da gre za dobro zgodbo, ki pa je bila do konca srednjega veka povsem v domeni romantičnih del. Ob tem zaključi: »Ne morete ga najti in ga tudi ne boste. Gre za ultimativni nedosegljivi predmet – skrivnost, ki je še bolj privlačna ravno zato, ker je ni mogoče razrešiti.«