Zanimivosti

Obešanje Mary, cirkuške slonice

J.P.
28. 2. 2014, 13.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kruto ravnanje z živalmi resda ni nič novega, vendar pa vas zgodba o cirkuški slonici Mary zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Govori se sicer, da fotografija ni avtentična in da je njena zgodba le prikaz življenjskih razmer, v kakršnih so morale živeti cirkuške živali, vseeno pa prevladuje mnenje, da je do obešanja dejansko prišlo, o čemer priča več fotografij incidenta.

Življenjska zgodba slonice Mary se je sklenila februarskega popoldneva leta 1916, ko je potujoči cirkus Charilija Sparka prispel v majhno mesto Kingsport v Tennesseeju v ZDA. Bila je njihova zvezda – igrala je na trobila in metala žogico v njihovi baseball ekipi.

Vse se je začelo z vnetim zobom.

Tistega dne so se sprehodili po ulicah mesta, da bi s povorko ljudi pritegnili na svojo predstavo. Mary, pozneje znano tudi kot »morilsko Mary«, je jezdil 38-letni Walter Eldridge. Bil je potepuh, ki se je cirkusu pridružil le dan prej in ki ni imel nikakršnih izkušenj s sloni. Vendar pa ne bi smel imeti težav, dokler je le vihtel tako imenovano slonjo palico – krajši drog z ošiljeno konico. Z njo so krotilci nepretrgoma zbadali slone in si jih tako pokorili, saj so se sloni palice na smrt bali. Nič drugače ni bilo z Mary, če ne bi usoda hotela drugače. Tistega dne se ji je vnel zob in ko se je med parado ustavila, da bi pojedla kos lubenice, jo je Eldridge zbodel ravno v vneti zob. Zgrabila ga je z rilcem, ga vrgla po tleh in mu stopila na glavo. Vsega je bilo konec v le nekaj sekundah.

Nenadoma so se vsi obrnili proti njej, tudi člani cirkusa. Tamkajšnji kovač je vanjo izstrelil pet nabojev, ki pa niso predrli njene debele kože. Lastniku Charliju Sparku ni preostalo drugega, kot da zadosti razjarjeni množici in ubije slona, preden bi bile odpovedane še nadaljnje predstave. A kot pravi poslovnež se je iz usmrtitve odločil narediti spektakel, zato je začel sprejemati predloge za usmrtitev. Nekateri so jih hoteli streti med dvema vlakoma, drugi so jo hoteli med vlakoma razpeti in raztrgati. Na koncu se je Spark odločil za senzacionalno idejo – kdo je namreč sploh kdaj slišal, da bi slona obesili?

Pomagali so si s stotonskim žerjavom.

Mesto Erwin, kjer naj bi imeli naslednjo predstavo, je imelo stotonski žerjav za dvigovanje vagonov. Bilo je skoraj preveč popolno. Spark je v zameno za uporabo žerjava ljudem ponudil zastonjski ogled javne usmrtitve slonice. Tistega usodnega dne so jo skupaj s še štirimi sloni odpeljali na morišče. Eno verigo so ji zategnili okrog vratu, z drugo so jo privezali na tire, da ne bi pobegnila. Niso pa je odvezali, ko so jo začeli dvigati z žerjavom, zaradi česar so ji polomili nogo in potrgali vezi v njej. A to še ni bil konec tragedije. Ko so jo končno dvignili v zrak, se je strgala veriga, slonica pa je strmoglavila na tla in si zlomila kolk. Svojo namero so uresničili šele z debelejšo verigo – ko je slonica visela v zraku, so po poročilih v množici odzvanjali kriki spodbude in veselja. Po pol ure visenja jo je tamkajšnji veterinar razglasil za mrtvo. Cirkus je bil ravno pred tem, da se odpravi naprej, ko se je eden izmed slonov iztrgal in pobegnil na mesto, kjer so obesili Mary. Morda je oponašal obnašanje slonov v divjini, ki se več let vračajo h kostem poginulih družinskih članov, morda je le iskal Mary, katere tiho trpljenje je končno prišlo h koncu.