Zanimivosti

Čista desetka

Lea Pufek
6. 12. 2013, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljubezen ni čustvo. Seveda je povezana s čustvi, a ni samo to, je mnogo več. Če bi bila čustvo, bi se skladno z njimi spreminjala glede na situacijo, tako pa prava ljubezen ostane vedno enaka. Tudi ko gre vse narobe in ko si gresta dva zares na živce. Ljubezen je odločitev, da nekoga ljubimo, in takrat mu dajemo najboljše.

Thinkstock

Zdravje je naše največje bogastvo. Morda se nam v zgodnjih letih še ne zdi, da bi se z njim morale ukvarjati, a se, bolj ko se bližamo tridesetim, začnemo zavedati, kako pomembno je redno obiskovati zdravnika, se izogibati prepihu, pokriti in obleči pomembne dele telesa ter zaužiti ustrezne vitamine.

Kariera se začne že pri dvajsetih. Nekako se tega začnemo zavedati že z izbiro študija, a nekje okrog tridesetega leta spoznamo, da so dvajseta tista leta, ki so namenjena študiju, diplomi, delovnim izkušnjam, pripravništvom in zbiranju priporočil. Izkušnje govorijo, da je opravljanje vsega tega po tridesetem letu veliko težje.

 Moškega ne morete spremeniti. V nori mladosti velikokrat končamo v razmerjih z moškimi, ki niso ravno najboljša izbira, in potem večino časa posvetimo prepričevanju same sebe, da se bo zaradi nas spremenil – da bomo me tiste, ki ga bomo spremenile. Ne bo šlo tako zlahka, dokler se on sam ne bo odločil za to.

 Negujte prijateljstva iz mladosti. Prijatelji so biseri življenja. V življenju bo kar nekaj partnerjev prišlo in odšlo, a prijatelji bodo ostali. Zlasti tisti, ki jih poznate iz rane mladosti. Pozneje v življenju boste redko sklepali tako močna prijateljstva, kot so ta, zato se potrudite, da jih negujete. Tudi statistika je dokazala, da prijateljstva, ki trajajo več kot sedem let, večinoma trajajo vse življenje.

 Ne jamrajte, ampak ukrepajte. Energija, ki se jo potroši za nerganje in pritoževanje zaradi težav, je ravno tista energija, ki bi jo lahko porabili za njihovo reševanje. In v življenju nekje do tridesetega leta spoznamo, da težave izginejo zgolj, če se z njimi spopademo. Brez muje se še čevelj ne obuje.

 Varčujte! Verjeli ali ne, v tej ekonomiji boste mnogi v študentskih letih bogatejši kot pozneje v življenju, pa še denarja vam ne bo treba namenjati za stvari, kot so položnice, najemnina, stroški in preživljanje ostalih družinskih članov. Zato ni nikoli prezgodaj, da začnete nekaj malega dajati na stran tudi za poznejše čase, ko se boste želele ustaliti.

 V ljubezni ne silite z glavo skozi zid. Saj ste verjetno že vse šle skozi to – skozi noro, slepo in nepremišljeno zaljubljenost, pri kateri se tudi takrat, ko je škripalo ali je bilo vsega že konec, niste mogle sprijazniti s tem. In ste še kar silile z glavo skozi zid in sprejemale vse mogoče, da bi se vendarle izšlo – ker sta si zagotovo usojena. Življenje je pokazalo, da si nista, in – glejte no! – kljub temu ste preživeli in ste srečni.

 Ostanite si zvesti. Ker ste edini, s katerim boste to življenje preživeli od rojstva do smrti. In ker si ne morete lagati in si pred samim seboj zatiskati oči.

 Vse se zgodi tako, kot se mora. To je verjetno lekcija, ki se je učimo vse življenje in na katero se moramo v življenju večkrat opomniti. A ne glede na vse slabo, kar nas doleti v življenju, ko se na neki točki zares ozremo nazaj, spoznamo, da so stvari vedno bile in bodo natančno take, kot bi morale biti, in da v vsakem trenutku v življenju stojimo natančno tam, kjer bi morali biti.