Pokvarjeno presenečenje

FOTO: Incident na Ptuju: Miran Rudan zapel invalidnemu fantu, prišli so policisti

Eva Jandl
23. 12. 2021, 19.28
Deli članek:

Poklepetali smo z Miranom Rudnom, ki že 29 let vsako zimo gostuje v studiih in poje svojo uspešnico Na božično noč, ki je že ponarodela. Vprašali smo ga še o zadnjem incidentu na Ptuju, ko je bila dobrodelna gesta za invalidnega fanta grobo prekinjena, o Krisu, za katerega je pred leti pomagal zbrati denar, in o njegovi družini, ki mu je največja opora in družba na današnji predbožični večer.

Osebni arhiv
Tako je zapel invalidnemu fantu za presenečenje, vendar je to nekoga zmotilo in je poklical policijo.

Pretekle dni ste preživljal v radijskih in televizijskih studiih, kjer ste peli svojo pesem Na božično noč. Ta je pri nas postala simbol božiča, prava kultna popevka.

Pojem jo tudi poleti, na pomlad in zimo, postala je že standardna melodija. Večkrat me kdo vpraša, ali bom naredil kaj novega, na drug način mogoče – ampak ne, original je original. Poskušali smo pesem zapeti na novo, tudi drugi so že poskušali, ampak ljudje so jo vzeli za svojo. Moja božična pesem se poje vse od leta 1992, to je že 29 let! V tem času je ponarodela in želim jo pustiti takšno, kot je.

Vi ste avtor besedila – na kaj ste mislili, ko ste jo pisali takrat, pred 29 leti?

Poudarjam, da smo melodijo ukradli od nekega nemškega dueta, ampak besedilo je moje in nima zveze s tisto pesmijo. Sam ob pesmi vidim tole: lep hribček, veliko veliko snega, in ko pridem do osvetljenega okna, se ozrem noter in vidim dva, ki sta objeta – jaz pa tega nimam. Takrat še nisem bil v zakonu in imel otrok, a vedno se spomnim na to, da je nekdo nekje na toplem in uživa, jaz pa tega nimam in sem nekje zunaj, na mrazu, sam.

Kje boste praznovali današnji božični večer, praznike?

S svojo družino seveda, iz preprostega razloga, saj nastopov očitno ne bo. Sicer naj bi imel nekaj koncertov do konca leta, igrali naj bi tudi na Kongresnem trgu za silvestrovo, vendar ne kaže, da se bo kaj takega zgodilo.

Imate doma kakšno tradicijo za božič? Ste sicer ljubitelj praznikov?

Nam je božič lep, naredimo si ga na svoj način, ne znam razložiti. Je poseben dan, otroka sta še vedno majhna in se veselita daril pod smrekico, midva pa jima vse to pripraviva tako, da je bolj zanimivo.

V zadnjem letu se vam je zgodilo precej sprememb, kajne?

Spremembe v življenju so vedno dobrodošle: razšel sem se s prejšnjim bendom, z mano sta odšla dva in prišla dva nova glasbenika. Zdaj imam bend, ki sem si ga vedno želel. Pripravljamo nove izdelke, uživamo v skupnem druženju. Ponosni smo na pesem Medena, ki je zelo dobro sprejeta. Komaj čakam, da začnemo delati – po praznikih se lotimo dela v studiu, in naj vam povem, da to ni garanje, ampak zelo lepo delo!

Pred dnevi se je na Ptuju zgodil incident. Z glasbenikom Markom Soršakom - Sokijem sta obiskala invalidnega fanta in mu na prostem pripravila presenečenje, ki pa ga je nekdo s klicem na policijo pokvaril.

To je bilo presenečenje za fanta, za to ni bilo nobene reklame ali česa podobnega. To sva naredila zanj – in ko naju je zagledal, da sva prišla tja prav zanj, so se mu v očeh prižgale iskrice. Z mano je tudi zapel božično pesem in našel se je nekdo – to se mi je zgodilo prvič v vseh letih –, da je prišel inšpektor in potem še pet policajev. Hudo mi je bilo, da je nekdo prijavil stvar, ki je trajala vsega skupaj 15 minut. Bili smo zunaj in ni bilo nobene glasnosti, imel sem spremljavo na kitaro. In da je nekoga to tako zmotilo, me je zelo zabolelo.

Aktivirali ste se tudi, ko se je zbiral denar za dečka Krisa.

Pred dvema, tremi leti sem imel veliko vlogo pri zbiranju denarja za Krisa. Z mano se je Kris začel, ker mi je bilo grozno hudo, ko mi je za njegovo zgodbo povedal prijatelj staršev. Kakšna vsota denarja je bila potrebna za zdravljenje ... Mislil sem, da bom kar padel, ko sem slišal številko. Tudi Radio Aktual je imel tukaj vlogo. Dva dni kasneje sem se dogovoril za intervju in Krisovo zgodbo predstavil poslušalcem. Kmalu so o njem poročale še televizije in takrat se je začelo. Med prazniki ga bom najverjetneje obiskal, rad bi ga videl. Večkrat me kličejo, da me potrebujejo za dobrodelnost ali presenečenje, in temu ne znam reči ne.

Vaša žena vam je v veliko oporo, vedno pravite. Kako?

Ona me vedno izziva, da nekaj naredim še bolje, na boljši način. Naj vam nekaj povem o njej: ona večkrat reče, da se nečesa ne da narediti. Jaz pa premišljam in poskusim to narediti. Eden od drugega sva različna in to je razlog, da nama gre tako dobro. Skupaj sva že 14 let in imava dva otroka.

Kažeta otroka zanimanje za glasbo?

Niko kaže talent, a je star šele devet let. Pustimo mu še nekaj časa. Nino je star 11 let in obožuje košarko, vsak dan v centimetrih računa, koliko mu še manjka do stropa. (smeh) Cele dneve trenira in veliko energije porabi za košarko. Rad bi ga naučil, da je treba stvari vedno premisliti in se ne zaletavati, da je rezultat na koncu pozitiven.

Vaše želje za naslednje leto ...

Za vsakim dežjem je sonce. To so me naučili kot otroka in to sem že stokrat doživel. Zagotovo bo bolje, a verjetno na drugačen način, in tudi mi se moramo pripraviti, da bomo drugačni, kot moramo biti v tem času, v katerem smo.

BOŽIČNO NOČ PRVIČ ZAPEL Z VILIJEM RESNIKOM

»Danes smo pisali zgodovino, Vili Resnik in Miran Rudan tekom let nista veljala za prijatelja, v jutru na Aktualu pa sta dokazala, da nista samo prijatelja, temveč se presneto dobro poznata,« nam je povedal Klemen Bunderla, voditelj na Radiu Aktual, o včerajšnji oddaji Aktualov božični VIP šov. Njemu in sovoditeljici Žani Vidmar sta razkrila, da sta se prvič spoznala na ljubljanskem Tromostovju, Vili pa je o gorečih oboževalkah povedal, da mu je nekoč ena kar na odru slekla hlače. Miran pa je – podobno kot Bunderla – jokal, ko je prvič videl dedka Mraza. Fanta sta še dokazala, da se dobro poznata: Vili je vedel, kako je Miran povezan z nuklearko Krško, Miran pa je zgrešil le, ko je ugibal Vilijevo povezavo z »nočno kroniko«. Bil je prepričan, da je šlo za fizični obračun, v resnici pa je Vili včasih pel v rockovski zasedbi Junaki nočne kronike. Na koncu sta prvič v zgodovini skupaj zapela legendarno praznično pesem Na božično noč. PODPISI