Skupno življenje

Raiven: »Še nikoli nisem bila tako pomirjena in zadovoljna kot v zadnjih dveh letih, odkar sva skupaj"

Eva Jandl
28. 1. 2021, 20.57
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 09.58
Deli članek:

Med nastopajočimi na letošnji Popevki, ki se bo zgodila predvidoma aprila, bo zapela tudi Raiven. Povedala nam je tudi, zakaj se je odločila še za študij psihoterapije in kako poteka življenje v dvoje, saj se je jeseni preselila v hišo skupaj s svojim fantom.

Marko Vavpotič
Zaradi korone je odpadlo kar nekaj njenih opernih nastopov, tudi v tujini.

Aprila boste na Popevki zapeli pesem Volkovi, ki ste jo napisali sami. Kaj vas je navdihnilo, ste pesem napisali med karantenama?

Pesem sem napisala že januarja lani. Ni bila napisana za namene Popevke, kar se bo na festivalu tudi slišalo. Ni tipična popevka oziroma sploh ni popevka. Ampak mislim, da ne bi bilo smisla v tem, da bi se na Popevko prijavljala samo dela, ki so podobna vsem prejšnjim skladbam. Če bi razmišljali na ta način, bi bil glasbeni prostor zelo monoton. Predvsem sem si želela ustvariti pesem, ki bo zanimivo zvenela z orkestrom.

Kako preživljate karantene, s čim se ukvarjate? Ste še vedno študentka na glasbeni akademiji, menda ste vpisali tudi študij psihoterapije? Vas je psihoterapija od nekdaj zanimala, jo nameravate kako povezati z glasbo?

Večino karantene sem preživela za knjigami, študiram psihoterapijo in imamo ravno izpitno obdobje. Za študij sem se odločila, ker bom letos zaključila magisterij na akademiji za glasbo, in sem si želela novega znanja. Psihoterapijo bi rada izvajala ločeno od glasbe in skupaj z glasbo. Predvsem si želim najti način, kako povezati psihoanalizo z glasbo. Rada investiram svoj čas v izobrazbo in vedno mi je veliko pomenila. V tem duhu so me tudi vzgajali starši. Poleg učenja pa sem večino časa porabila za vajo opere in dojela karanteno kot čas, ko lahko nadoknadim in se pripravljam na glasbene projekte, ki me čakajo letos, ko se bodo razmere z virusom umirile. Na srečo sem imela in še imam nekaj projektov v tujini in nisem ves čas doma, za kar sem hvaležna, saj zelo rada potujem.

Vam je sicer korona prekrižala kakšne posebne načrte za preteklo leto, ste morali kakšen projekt prestaviti? Kakšni so vaši načrti za prihodnost, boste še naprej ustvarjali pop in klasično glasbo? Vas veseli tudi opera?

Korona mi je prekrižala veliko načrtov. Lani poleti bi morala na Berlinsko operno akademijo, kjer sem dobila štipendijo, in naj bi pela vlogo Hänsla v operi Hänsel und Gretel, novembra bi morala v Cankarjevem domu peti vlogo Old Lady v operi Kandid, maja letos pa glavno vlogo Agrippine v istoimenski Händlovi operi, s katero bi tudi magistrirala. Žal so bili vsi projekti prestavljeni, zato držim pesti, da se letos razmere čim prej izboljšajo. Opera me seveda veseli in v njej se tudi vidim dolgoročno. Pop glasbo bom še naprej ustvarjala zase in projekti, kot sta Popevka in Ema, so nekaj, kar počnem za zabavo, saj mi dajo prostor in priložnost za vizualno izražanje.

Jeseni ste povedali, da ste se preselili v hišo skupaj s fantom. Ste se že navadili na življenje v dvoje, sploh v času, ko smo zaradi ukrepov ves čas doma?

Fant službeno veliko potuje, tudi med korono, zato je bila skupna selitev edina logična rešitev. Zelo dobro se razumeva in še nikoli nisem bila tako pomirjena in zadovoljna kot v zadnjih dveh letih, odkar sva skupaj.